Мали: Уговори са Кином за завршетак важних инфраструктурних пројеката

ПЕКИНГ: Министар финансија Србије Синиша Мали данас је у Пекингу потписао уговоре о финансирању за градњу аутопута Прељина-Пожега на Коридору 11 и модернизацији и реконструкцији деонице брзе пруге Београд-Будимпешта од Новог Сада до Суботице и истакао да они гарантују да ће ти значајни инфраструктурни пројекти бити завршени.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Синиша Мали, министар финансија у Влади Републике Србије Фото: Дневник.рс

Уговоре за те пројекте министар Мали је потписао са кинеском Ексим банком, у присуству председника Србије и Кине Александра Вучића и Си Ђинпинга. 
"Ови уговори нам доносе сигурност која гарантује да ће значајни инфраструктурни пројекти бити завршени. Између осталог, захваљујући опремљеној инфраструктури, која укључује бољу саобраћајну повезаност, бићемо још атрактивнији за инвеститоре. То ће даље допринети и развоју туризма у том делу Србије", рекао је Мали. 

Уговор о финансирању са кинеском Ексим банком намењен је финансирању изградње деонице Прељина-Пожега, за коју је у новембру 2017. године потписан Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова између Владе Србије, Јавног предузећа Путеви Србије, Београда и China Communications Construction Company Ltd. као извођачем.
Зајам у износу од 445 милиона долара одобрава се за финансирање 85 одсто вредности пројекта, док ће се преосталих 15 одсто  обезбедити из буџета Републике Србије.

Коридор 11 је битан и за повезивање са Црном Гором и Јадраном, што ће нам олакшати транспорт, и значајно унапредити трговину у региону. Изградња две преостале деонице Прељина - Пожега, дужине 30,9 км и Пожега - Бољаре, дужине 107 км, неопходна је  да би се завршио комплетан аутопут укупне дужине 258 км до границе са Црном Гором".
Како је рекао, уговор подразумева изузетно повољне услове, који су добијени, пре свега, захваљујући дугогодишњем стратешком партнерству и одличним економским везама са Кином.

Додао да је са кинеским партнерима разговарано и о другим важним пројектима, у чију реализацију ће и они бити укључени. 
Министар истиче да кинески инвеститори у Србији виде одличног и поузданог партнера, за кога су сигурни да ће реализовати постигнуте договоре и наводи да је од изузетног значаја и уговор о финансирању модернизације и реконструкције мађарско - српске железничке пруге на територији Србије, такође потписан са Еским банком. 

"Реч је о деоници Нови Сад-Суботица-државна граница Келебија. И сами знате да је Кинезима од изузетног значаја железница и транзит робе од луке Пиреј ка Европи. Ту је Србија кључна транзитна земља, која може да оствари значајне бенефите односно транзитне приходе", истакао је Мали.
Према његовим речима, боље повезивање са Европом битно је и за наше грађане, као и за привреду, која ће на тај начин бити неупоредиво конкурентнија.
"Свет се мења и убрзава, а ми се трудимо да их у тој брзини достигнемо, додао је Мали.

Реч је о једном од најважнијих инфраструктурних пројеката Србије, чија је заједничка реализација договорена на нивоу председника влада Србије, Кине и Мађарске, а део је глобалног пројекта "Појас и пут".
Предвиђено је успостављање двоколосечне пруге за мешовити саобраћај брзине до 200 км/час у складу са захтевима основног коридора Трансевропске саобраћајне мреже (ТЕНТ).

Зајам у износу од 988.388.500 долара одобрава се за финансирање 85 одсто вредности Пројекта, док ће се преосталих 15 одсто обезбедити из буџета Републике Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести