Мали: Ускоро излазимо са процентом повећања плата

БЕОГРАД: Наредних дана биће познато колико ће бити повећање плата у јавном сектору идуће године, најавио је данас министар финансија Синиша Мали и поручио да је јавни дуг под котролом и да је тренутно на 57 одсто БДП-а.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Он је на ТВ Прва рекао да се ММФ сагласио да Србија има простора за повећање плата и да је то добра мера и навео да је на томе председник Александар Вучић инсистирао у разговорима са представницима те међународне финансијске институције.

Подсетио је да су ове године плате повећане за скоро 10 одсто, а да ће за наредну годину то повећање бити нешто мање.

"Треба да схватимо какво је економско чудо урађено у пар година, јер у овом трентуку говоримо и о повећању плата, задржавамо макроекономску стабилности, говоримо о стопама раста преко шест одсто следеће године", рекао је Мали.

Мали, који ће остати министар финансија и у новој влади, каже да ће од 1. јанура 2021. бити повећана минималног цена рада за 6,6 одсто, а пензије 5,9 одсто.

Навео је да остаје циљ да крајем 2025. просечна плата у Србији буде 900 евра, а пензија 430 или 440 евра.

Напоменуо је да је јавни дуг под контролом и да је задржан испод 60 одсто, у овом тренутку износи 57 одсто, при чему су, додаје, спроведене опсежне мере подршке у условима епидемије корона вируса, вредне 5,8 милијарди евра.

Мали каже да је ту и гарантна шема у вези са јефтиним и дугорочним кредитима који су усмерени на микро, мала и средња предузећа од две милијарде евра за ублажавање негативних последица ковида 19, чији је гарант држава.

Навео је да је ту и америчка Међународна финансијска корпорација (ДФЦ), која је пре месец дана отворила канцеларију у Београду, а са којом се преговора о условима кредита, односно каматама и њиховој рочност и томе да ли ће она бити на седам или чак десет година.

"То би било сјајно кад бисмо успели да повећамо рочност кредита. Ради се о подршци макро, малим и средњим предузећима. Очекујем да ће то до краја године да крене, зависи од њих, видите они су потпуно посвећени томе", каже Мали.

Министар је рекао и да имамо довољне резерве злата, никад веће, и да то даје могућност да се спроводи одговорна економска политика, да се конторлише курс и инфлација, као и стабилност у буџету.

"Злато очигледно на светском нивоу достиже рекордне цене. Ми смо потпуно безбедни и сигурни, инфлација је на рекордно ниском нивоу и курс је стабилан и поред највеће економске кризе", навео је Мали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести