Мали започео разговоре са Мисијом ММФ-а

БЕОГРАД: Министар финансија Србије Синиша Мали разговарао је данас са Делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи шеф Мисије Јан Кес Мартејн, о спровођењу актуелног аранжмана Инструмент за управљање политикама ("Policy Coordination Instrument" - PCI).
Mali Siniša/Tanjug/A. Vukelić
Фото: Танјуг/Андрија Вукелић/Синиша Мали

Како је саопштило Министарство финансија, у питању је полугодишња ревизија испуњења циљева у оквиру актуелног програма, након чега ће бити предмет усвајања на борду директора ММФ-а у Вашингтону.

Тема данашњег разговора су били реформски циљеви који су постављени у актуелном аранжману, кроз који су саговорници детаљно прошли, као и фискална и макроекономска кретања, као и утицај пандемије вируса Ковид-19 на српску и светску економију.

Представници ММФ-а су истакли да су пројекције привредног раста за ову годину позитивније за Србију него за друге европске земље.

Они су похвалили Програм економских мера за подршку привреди и грађанима и истакли да верују да неће бити проблема у финансирању буџета у овој години и похвалили успешну емисију Еуробонд обвезница.

Мали је рекао да је Програм економских мера успешно спроведен, те да његови резултати најбоље о томе говоре, поготово када је реч о незапослености која је на нивоу од 9,7 одсто.

Додао је да ће држава наћи начин да додатно помогне привреди, ако за тим буде било потребе крајем ове године.

Када је реч о реформским циљевима, тема разговора је била методологија за праћење фискалних ризика, затим реформа плата и усвајање уредбе о коефицијентима, доношење одлуке о оквиру јавног запошљавања, као и затварање трансакције за Комерцијалну банку, које се очекује до краја године.

У саопштењу се подсећа да је овој мисији претходила техничка мисија када су такође дискутовани реформски циљеви са секторима.

Након ове мисије у оквиру програма је преостала још једна мисија која је планирана у октобру.

Разговори са мисијом ММФ-а ће трајати до 3. јула, а спроводе се путем видео - конференцијске везе.

У питању је четврто полугодишње разматрање Инструмента за координацију политике, који је одобрен у јулу 2018. године и не подразумева финансијску подршку, већ је искључиво саветодавног карактера, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести