Мали: Без посла остало 7.317 људи

На конференцији за медије у Влади Србије, Мали је казао да је држава успела да спречи повећање броја незапослених у време вируса корона захваљујући пакетом помоћи од 5,1 милијарду евра, што је многе, каже, задржало на послу.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се Националној служби за запошљавање (НСЗ) од почетка ванредног стања јавило 7.317 људи који су остали без посла и оценио да то није велики број у поређењу са бројкама од неколико милиона људи у САД, али и у развијеним европским земљама.

На конференцији за медије у Влади Србије, Мали је казао да је држава успела да спречи повећање броја незапослених у време вируса корона захваљујући пакетом помоћи од 5,1 милијарду евра, што је многе, каже, задржало на послу.

Мали је подсетио да је реч о четири мере - уплати минималца за три месеца микро, малим и средњим предузећима, одлагање пореза и доприноса, пријава за јефтине кредите код Фонда за развој и исплата директне помоћи од 100 евра пунолетним грађанима.

Казао је да је од Фонда за развој до сада јефтине кредите добило 176 компанија, док је око 3.000 поднело захтев, а позвао је и друге компаније да узму јефтине кредите, јер је то, навео је, новац за њихову ликвидност и обратна средства.

Говорећи о гарантној шеми од две милијарде евра, Мали је рекао да се банкама до сада јавило 80 одсто њихових клијената, односно, микро, малих и средњих предузећа за ту врсту помоћи.

Подсетио је да је пензинерима и мартовска пензија исплаћена на време, уз једнократну помоћ од 4.000 динара, као и да ће априлска пензија бити исплаћена на време 9. и 10. маја.

Министар је додао да ће 15. маја бити исплаћено 100 евра пензионерима и корисницима социјалне помоћи, док ће за остале грађане који желе ову помоћ пријава кренути од 15. маја и трајаће до 5. јуна.

"Свако ће имати прилику да се пријави за тих 100 евра, или онлајн преко портал Управе за трезор или преко кол центра. Очекујемо велики успех и када је ова мера у питању", рекао је Мали.

Мали: Имамо довољно новца, спремни смо и за гори сценарио

Србија има довољно новца и стабилне финансије и спремна је и за много гори сценарио кризе у свету, поручио је данас министар финансија Синиса Мали.

Он је тако одговорио на питање како види то што се политичка сцена узбрукала јер иду и избори и што ће додатно подићи тензије, као и да ли то може да наштети консолидовању економије после удара епидемије корона вируса.

Мали је нагласио да по питању наше економске политике може да каже да је кроз ребаланс буџета у потпуности спроведен програм економских мера и да имамо сав новац да се он спроведе до краја.

Такође, води се рачуна о висини јавног дуга и стабилности јавних финансија, а исплаћујемо и све своје обавезе и пензије и минималце на време и друго.

"Пратимо ситуаицју у свету, Србија је тренутно попутно стабилна и сигурана и немамо проблем са обавезма и тако ће бити до краја године. Увек смо спремни за гори сценарио, што стално говори и председник Вучић. Наше пројекције су увек много конзерватнивије и горе него што стварно очекујемо".

Мали је казао да то да ли ће доћи до горег сценариа не зависи од нас, али да смо у сваком случају спремни.

Министар додаје да је држава обезбедила стабилне финансије, добар и снажан програм, да градилишта раде и да зато очекује много боље резултате од пројекција које сада имамо.

Мали: Лични подаци ће бити заштићени

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће лични подаци грађана, које ће морати да оставе приликом пријаве за уплату од 100 евра, бити заштићени, као и да је регистар у којем ће се наћи ти подаци, привремен, и биће обрисан након поделе тог новца.

"Апсолутно ће подаци бити заштитћени. Видећете како систем ради, и на портал трезора и преко кол центра. Немамо бојазана нити могућност злоупотреба", рекао је Мали на прес конференцији одговарајући на питања новинара.

Министар је појаснио да је, по Уредби, реч о привременом регистру, који ће престати да постоји када се исплати 100 евра.

"Сате сам провео и са запосленим у ИТ канцеларији и у Трезору, да се такав систем направи да безбедносно никакав проблем не можемо да имамо. Грађани могу да буду спокојни", рекао је Мали.

Он је позвао је грађане да се пријаве у што већем броју за 100 евра, што, додаје, није мали новац, додајући да је поносан што је у буџету пронађен простор за такву меру, која показује подршку државе, али и шири оптимизам.

"Када покрећемо економију, веома је важан психолошки ефекат, важан је оптимизам који људи треба да виде после месец и по дана не тако добре ситуације. Тај оптимизам ми желимо да добијемо и кроз исплату ових 100 евра", рекао је Мали.

Мали: Данас или сутра решења за слободне уметнике

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће данас, а најкасније сутра држава изаћи са решењем за слободне уметнике.

„Разговарао сам и са премијерком о томе, није било једноставно, јер је њихов правни статус релативно недефинисан, али данас, а најкасније сутра изаћићемо са решењем за њих“, рекао је Мали.

Он је на конференцији за новинаре рекао да ће свима који су угрожени влада и држава помоћи.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести