Мали:Инвестиције УАЕ у Србију повећане 600 пута 

БЕОГРАД:  За само неколико година вредност арапских инвестиција у Србију повећана је за чак 600 пута, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали и указао да то значи да су Уједињени Арапски Емирати важан политички и економски партнер Србије.
Potpisana tri sporazuma o saradnji između Srbije i UAE Foto: Tanjug/video
Фото: Потписана три споразума о сарадњи између Србије и УАЕ Фото: Танјуг/видео

О тој сарадњи, казао је Мали, најбоље говори податак да су 2010. инвестиције из УАЕ биле око 300.000 евра, а 2018. износиле су око 180 милиона евра. 

"То значи да је за неколико година вредност арапских инвестиција у Србију повећана за чак 600 пута", рекао је Мали који је данас копредседавао седницом првог Мешовитог комитета Владе Србије и Владе УАЕ.

Министар је нагласио да до јаке и конкретне сарадње није дошло случајно, већ захваљујући улагању много напора и добре воље са обе стране, а да су за успех заслужни председник Србије Александар Вучић и принц Абу Дабија Мухамед Бин Зајед Ал Нахјан.

Заседање Мешовитог комитета резултирало је и потписивањем три важна документа - Протокола са заседања Мешовитог комитета, Меморандума о разумевању између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Министарства за климатске промене и животну средину УАЕ о сарадњи у области ветерине и Споразума о сарадњи између Федерације привредних комора УАЕ и Привредне коморе Србије.

Разговорима је обухваћена сарадња две земље у областима пољопривреде, туризма, културе и културног наслеђа, унапређења привредне сарадње, енергетике, образовања, спорта, изградње инфраструктуре, авио саобраћаја, здравства, образовања и производње лекова. 

Мали је подсетио да је одлука Владе Србије из 2013. године да се укину визе за држављане УАЕ била кључна за долазак инвеститора и пословних људи из УАЕ, као и несметани долазак емиратских туриста. 

Позитивни ефекти, како је рекао, одлуке о укидању виза били су вишеструки а одразили су се и на долазак бројних инвестиција из УАЕ: "Ал Дахра”, "Елит агро”, "Мирабанк”, "Београд на води”, "Етихад ервејз”.

"Билатерална трговинска размена расте. Наш извоз се у последње три године константно повећава и суфицит је на српској страни ”, истакао је Мали.

Према његовим речима у 2018. години укупна трговинска размена, која је износила 184,3 милиона долара, обележена је српским извозом од 157,1 милиона долара, док је увоз из УАЕ износио 27,2 милиона долара.

Он је прецизирао да је сличан однос увоза и извоза забележен и у прва два месеца 2019. године, када је обим трговинске размене износио 25,9 милиона долара, од чега српски извоз 22,9 милиона, а увоз три милиона долара.

Интензивирање сарадње наше две земље допринело је и повећању броја туриста из ове земље а томе је допринела и директна авио линија између две земље.

Државни министар УАЕ Султан Ахмед Ал Џабер похвалио је економске реформе које је Србије предузела током протеклих година, као и велике напоре који су уродили плодом и довели до јачања финансијске, монетарне стабилности и значајног повећања извоза и протока страних инвестиција.

"Емирати потврђују своју сталну подршку Србији, како би надоградила постигнуте резултате и забележила напредак у различитим областима трговине, инвестиција и развоја, што доприноси унапређењу билатералних односа, а и јачању просперитета и стабилности на Балкану“, истакао је државни министар Ал Џабер. 

Он је подсетио да су улагања УАЕ у Србији достигла износ од око четири милијарде долара кроз директне инвестиције и стратешка партнерства у бројним секторима од заједничког интереса, на првом месту у области ваздухопловства, туризма, безбедности хране, обновљиве енергије и развоја некретнина. 

"Емирати настоје да истраже више могућности за инвестирање у Србији, укључујући инвестиције настале као резултат економских реформи, као и могућности у обећавајућим извозним секторима као што су рударство, индустрија и информационе технологије", закључио је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести