Маскови твитови мотивисали многе да на улажу у криптовалуте

ЊУ ЏЕРСИ: Провокативни твитови америчког милијардера и власника "Тесле" Илона Маска о криптовалутама, претворили су се у прави позив на акцију Американцима који праве прве кораке на том тржишту.
i
Фото: Youtube Printscreen

Онлајн анкета, коју је прошлог месеца спровела платформа Пиплсеј (Пиплсаy) у власништву компаније за истраживање тржишта "Шлезингер" из Њу Џерсија, показује да је 37 посто испитаника бар једном уложило у неку криптовалуту на основу Маскових твитова, преноси Раша тудеј (РТ).

Шеснаест процената интервјуисаних је, наводно, много пута инвестирало руководећи се не баш јасним саветима које је Маск објавио на Твитеру.

Према анкети, у којој је учествовало 30.400 људи, готово половина испитаника је рекла да су Маскови твитови о тржишним кретањима "прилично занимљиви", четвртина сматра да су углавном непоуздани, а 29 одсто се не забавља његовим постовима.

Истовремено, 48 одсто анкетираних Американаца је оценило да је Илон Маск „геније“, док седам одсто мисли да је „будала“. Готово половина признаје да се диви његовој „страсти и посвећености“, док је 35 одсто навело да мрзи Маскову „ароганцију“.

Раша тудеј истиче да се Маск стално оглашава на Твитеру износећи своје мишљење о разних "врућим темама", као што је био случај ГејмеСтопа, или лансирајући као нову "ударну тему" малу дигиталну валуту доџкоин. Након његових првих твитова о том новчићу, заснованом на мему, његова вредност је порасла за 20 посто.

Склоност ка твитовању је пре три године довела Маска у неприлику, када је америчка Комисија за хартије од вредности (СЕЦ) покренула истрагу због његових порука на Твитеру у вези са приватизацијом, односно повлачењем акција "Тесле" из јавног трговања.

Након тога, истрагу је предузело Министарство правде САД, а на крају је Маск успео да постигне договор с владом која је наложила да убудуће не објављује контроверзне твитове о својој компанији који би могли да утичу на инвеститоре. Штавише, Илон Маск је због те афере морао да одступи са функције председника компаније.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести