Матић: Аукција за 5G мрежу до краја 2021.

БЕОГРАД: Србија није одустала од увођења 5G мреже, припреме трају, али је због пандемије поступак аукције за операторе одложен, изјавила је Танјугу министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изразивши очекивање да ће до краја наредне године бити спроведена аукција.
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić  Foto: Tanjug/ D. Kujundžić
Фото: Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић  Фото: Танјуг/ Д. Кујунџић

"Ми смо се припремали за ту аукцији и припреме су још увек у току, јер да би се она спровела неопходно је донети правилнике о коришћењу спектра на одређеној фреквенцији, неопходно је донети уредбу и ми радимо припрему, али је сама аукција одложена због пандемије, а разлози су пре свега економске природе", навела је министарка.

Додала је да има заинтересованих оператора, јер је постојала заинтересованост индустрије.

Такође, каже да је 5G мрежа намењена пре свега индуcтрији, да то није мрежа коју ће у великој мери моћи да користе конзуметни мобилних садржаја, као што је 4G мрежа.

"Дакле, она је усмерена пре свега ка индустрији, највише аутоиндустрији, пољопривреди, медицини која у свету користи 5Г мреже. Али, услед глобалне економске кризе, због пандемије чије размере сада не можемо ни да претпоставимо, индустрија се повукла, због прављења процена да ли је економски оправдано да се у овом тренутку иде на улагања која су огромна када говоримо о опреми за 5Г мрежу која је неопходна операторима али и самој индуcтрији", објашњава Матић.

Додаје да је то разлог зашто је дошло до одлагања аукције ове године.

Изразила је наду да ће током 2021. околности бити другачије, да ће доћи до стабилизације тржишта у читавом свету.

Не смемо да заборавимо једну јако битну чињеницу, а то је да мобилни оператори који су на нашем тржишту и могу да учествују у аукцији, од Випа преко Теленора, су део међународних корпорација које одлуке о улагањима доносе на вишим нивоима, казала је министарка телекомуникација.

"Значи, има много разлога због којих се то десило, а ми се надамо да ће следеће године те велике корпорације, ипак, одлучити да је време да се поново крене у улагања у 5Г мрежу, и ми ћемо бити спремни. За Републику Србију је најважније да аукција уколико дође до ње буде у правом тренутку и да мобилни оператори могу да издвоје онај износ који ћемо ми проценити за тај спектар. Јер, наш је интерес да се што већа средства слију у буџет", наводи Матић.

Објаснила је да се не може очекивати, уколико би аукција била спроведена у најгорем тренутку економске кризе, да се постигна највиша цена за тај спектар.

"Тако да треба проценити и глобалну економску ситуацију, платежну моћ, како то процењују сама седишта тих комапнија, али верујемо да у току следеће године, претпостављамо крајем 2021. би могло да дође до тога", најавила је министарка Матић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести