Матић: Србија наставља рад на развоју 5G мреже

БЕОГРАД: Србија наставља рад на развоју 5G мреже, само се њено увођење одлаже као једна од економских последица пандемије, изјавила је данас министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
tatjana matic
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

Каже да се јавно надметање за издавање појединачних дозвола за радио фреквенције у радиофреквенцијским опсезима за развој нових мобилних система може очекивати најраније крајем 2021. године.

Наводи за Политику да највећу потребу за увођењем и развојем 5G мреже имају индустрија и научна заједница.

"Међутим, услед пандемије индустрија није у могућности да сада подржи увођење мреже нове генерације. Ту није проблем са мобилним операторима, како се наводило у медијима, јер су они својим плановима предвидели средства за куповину спектра на аукцији која је била најављена за крај године. Србија свакако наставља рад на развоју 5G мреже", рекла је Матић.

Министарка каже да ће Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштански саобраћај наставити са активностима које подразумевају активан дијалог са операторима електронских комуникација, где ће они исказати своју заинтересованост и изложити проблеме са којима се суочавају.

Истиче да се ради и на увођењу широкопојасне мреже у руралним подручјима што ће допринети подизању квалитета живота грађана.

Како каже, у Србији око 125.000 или само пет одсто од укупног броја домаћинстава нема могућност фиксног приступа интернету.

"До сада смо расписали три јавна позива за мобилне операторе и већ имамо потписане прве уговоре. Трећи јавни позив је расписан 11. децембра за 386 насеља , а отварање понуда је заказано за 18. јануар", навела је Матић.

Циљ Владе Србије је да се до 2025. године сваком домаћинству омогући фиксни приступ брзом интернету, поручила је она.

На питање колико је кредита из Фонда за развој додељено хотелијерима и другим компанијама из овог сектора, а колико је заинтересованих конкурисало, каже да је из сектора поднето укупно 1.036 захтева, да је одобрено 378 у вредности од 3,1 милијарде динара, а у обради је 607 захтева.

Само за туристичке агенције и рентакар компаније одобрено је више од милијарду динара по овом програму, додала је она.

"Ми смо, иначе, поднели иницијативу Министарству привреде за убрзање процедуре реализације посебног програма Фонда намењеног туристичком сектору, с обзиром на степен њихове угрожености услед пандемије".

Говорећи о губицима у туризму, каже да број активних туристичких агенција-организатора путовање није драстично пао. У марту их је било 415, а у децембру 407.

Тренутно је 816 активних туристичких агенција - посредника, додала је Матић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести