Меморандум о сарадњи Србије и Кувајта области нафте и гаса

БЕОГРАД: Министар рударства и енергетике Александар Антић и заменик министра спољних послова Кувајта Халед Сулејман Ал - Џарала, потписали су данас у Београду Меморандум о разумевању о сарадњи у области нафтне и гасне привреде Србије и Кувајта.
Saradnja Srbije i Kuvajta oblasti nafte i gasa  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Антић је рекао да је Србија спремна да учи и размењује искуства са Кувајтом, који има огромне резерве нафте и дода да ће сарадња две земље бити унапређена.Чињеница да Србија нема довољно нафте што је обавезује је да оно што има још више поштује и користи на најквалитетнији могући начин, навео је он.

Потписивање Меморандума треба да буде почетак успешне сарадње две државе на највишем нивоу, а првенствено стручњака из те области, саопштено је из Министарства рударства и енергетике.Антић је нагласио да је потребно у потенцијалне пројекте укључити заједничку Мешовиту комисију за економску сарадњу, како би знање и искуство било искоришћено на најефикаснији могући начин. 

Ал - Џарала је приликом потписивања рекао да ова комисија представља важан механизам да се у потпуности искористе потенцијали билатералних односа две земље.

"Требало би да настојимо да састанци Комисија буду редовни, а код нас постоје постоје воља и одлучност да се сарадња две државе интензивира, што је показано управо овом посетом Србији", рекао је заменик министра спољхних послова Кувајта.На састанку је обострано констатовано да осим области нафтне привреде, постоји низ отворених могућности за сарадњу, узимајући у обзир да су српске фирме раније учествовале у реализацији значајних инфраструктурних пројеката у Кувајту. 

Српски министар предложио је да, уколико се следеће заседање Мешовите комисије одржи у Кувајту, тај догађај треба искористити за организацију пословног форума, како би се тамошњој јавности представила шира лепеза потенцијала Србије. 

Састанку у Министарству рударства и енергетике присуствовали су и амбасадор Кувајта у Београду - Јусеф Абдул Самад, као и државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије, Немања Стевановић. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести