Михајловић: 2021. завршетак обилазнице око Београда

ПЕКИНГ: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, рекла је данас да је потписивањем Уговора о финансирању изградње обилазнице око Београда, који је потписан у присуству председника Србије и Кине, Александра Вучића и Си Ђинпинга, испуњен последњи услов да се изградња ове стратешки важне саобраћајнице за Србију заврши после 30 година.
Antic Mihajlovic i Vucic u Kini/Fonet
Фото: FoNet

“Обилазница око Београда је стратешки важан пројекат не само за Београд, већ за целу Србију. Кроз Србију данас пролази скоро 20 милиона возила више него пре четири године, а обилазница је саобраћајни прстен на којем се укрштају најважнији путни правци, Коридор 10 и Коридор 11. Завршетком изградње обилазнице око Београда транзит кроз Србију ће се одвијати још брже, а истовремено ће после 30 година бити измештен теретни саобраћај из Београда”, каже Михајловићева, која борави у НР Кини као члан српске делегације коју предводи председник Србије Александар Вучић.

Уговор о финансирању деонице обилазнице око Београда први је зајам у јуанима транспортној инфраструктури, чија противвредност износи 207 милиона евра.

“Чињеница да су радови почели неколико месеци пре потписивања уговора о финансирању говори о значају овог пројекта за Владу Србије, као и о посвећености извођача и подизвођача реализацији овог пројекта”, рекла је Михајловић и додала да ће завршетком ове деонице за три године бити комплетирано свих 47 километара ауто-пута од Батајнице до Бубањ потока.

Уговор о финансирању односи се на радове на изградњи деонице дуге 20,4 километра са приступним саобраћајницама, од моста преко Саве код Остружнице до Бубањ потока. 

Вредност комерцијалног уговора за изградњу ове деонице је 207 милиона евра, главни извођач је кинеска компанија “Пауер чајна констракшен корпорејшен”, а подизвођач “Азвирт”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести