Михајловић: Бићемо други у Европи произвођач злата

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да ће Србија имати највећи рудник злата и бакра у југоисточној Европи и после Пољске биће други произвођач тог племенитог метала у Европи.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

Рудник "Чукару Пеки" биће отворен на јесен и то ће бити први зелени рудник у Србији, захваљујући којем ћемо производити 18 одсто злата у Европи, рекла је Михајловић на ТВ Прва.

Биће то зелени рудник, дигитализован, рекла је министарка и додала да је захваљујуци технологијама 21. века данас могуће да се рударством бавимо и на еколошки начин.

Додала је да Србија тренутно производи пет одсто бакра у Европи.

На питање да је она та која не одобрава прикључке на гас за оне који немају легализоване куће, Михајловићева каже да директор Србија гаса, када то говори, мора да познаје Закон који одређује да ли неко може да се прикључи или не.

Рекла је да се мора водити рачуна о Закону, али да може да се разговара и размотри да они који су у процесу легализације добију ту могућност.

Први уговори за замену столарије крајем августа

Михајловић је изјавила да ће грађани прве уговоре за замену столарије потписати крајем августа, као и да ће у циљу уштеда енергије нови јавни позиви - конкурси бити расписани у децембру, и наредне године још два.

Само следеће године биће издвојено више од 100 милиона евра за замену столарије. Сви они који нису могли у претходних 10, 20 или више година да изолују куће, зграде, станове, замене столарију, котлове сада ће моћи то да ураде, рекла је Михајловићева.

Министарка је гостујући на ТВ Прва рекла да верује да ће до почетка грејне сезоне уговори који грађани потпишу бити и реализовани.

Иако ће нам, како каже, требати неколико година да сви изолују куће, станове, зграде, то ће на националном нивоу донети уштеду од 40 одсто, а грађанима ће смањити рачуне за 25 одсто.

Михајловићева је навела да ће и уградња соларних плоча, која је поједностављена максимално, допринети истом циљу.

Нови закон је, како је рекла, све упростио и у четири корака је сада могуће ставити соларне панеле на куће, зграде.

Грађани прво морају да направе пројекат, од локалне самоуправе ће потом добити одобрење и склапају типски уговор да ће струју на тај начин произведено користити за сопствене потребе, а не за продају.

Јавни позив за набавку соларних панела биће почетком септембра, рекла је Михајловићева и нагласила да цео процес мора да се заврши за два месеца од када се потпише уговор.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести