Михајловић: Брза пруга БГ-БУД највећи пројекат у ЈИ Европи

БЕОГРАД: Брза пруга Београд-Будимпешта највећи је пројекат у југоисточној Европи и симбол челичног пријатељства Србије и Кине, рекла је потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић на састанку са генералним директором кинеске компаније "Чајна рејлвеј интернешенел компани" (CRIC) Ху Сјаојунгом.
pruga, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Aničić, ilustracija

Михајловић је током разговора са Хуом о реализацији тог пројекта истакла да је изградња те пруге симбол пријатељства и добрих односа две државе и српског и кинеског народа.

Реч је о пројекту од изузетног значаја и за Србију и за НР Кину, о чему сведочи и подршка коју у реализацији пружају двојица председника, Александар Вучић и Си Ђинпинг. Односи између наше две државе су најбољи могући икада и такви треба да остану, а брза пруга један је од наших најважнијих заједничких пројеката, рекла је Михајловић, саопштило је министарство.
Не само да је у питању највећи пројекат у југоисточној Европи који је и део железничког Коридора 10, већ је и део глобалне иницијативе Појас и пут, на шта смо посебно поносни, додала је Михајловић.

Потпредседница владе захвалила је и амбасади НР Кине у Србији на подршци у реализацији тог пројекта, а извођачу радова поручила да очекује да сви радови буду изведени у уговореном року, квалитету и утврђеној динамици.

Михајловић је казала и да то министарство успешно спроводи све инфраструктурне пројекте, укључујући и оне које реализује са кинеским компанијама.

Ху Сјаојунг је захвалио потпредседници Михајловић и ресорном министарству на подршци и посвећености коју улажу у реализацију пројекта, уверавајући присутне да ће учинити све да се радови заврше у складу са уговореним обавезама, квалитетом и плановима.

Конзорцијум кинеских компанија CCCC и CRIC изводи радове на деоници Београд Центар - Стара Пазова, у дужини од 34,5 километара, а вредност радова је 350,1 милион долара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести