Михајловић честитала Дан грађевинара 

БЕОГРАД:  Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић честитала је данас свим запосленима у грађевинарству њихов Дан и поручила да је ова грана постала водећа снага српске привреде.
zorana mihajlovic, Fonet
Фото: FoNet

"Драги инжењери и радници, хвала вам на свему што смо заједно до сада урадили, а то је да је између осталог изграђено око 300 километара ауто-путева, обновл?ено око 500 километара пруга, да имамо више од 40.000 активних градилишта широм Србије и да је грађевинарство поново носилац привредног раста", поручила је Михајловићева.

Она је подсетила да је претходних година област грађевинарства законодавно комплетно уређена, те да се грађевинска дозвола добија за неколико дана, да се решавају проблеми наслеђени из прошлости и да су домаће грађевинске фирме укључене у све велике пројекте у Србији.

"Завршили смо Коридор 10 и повезали Србију од севера до југа, а пред нама је нови инвестициони циклус. Укупна вредност инфраструктурних пројеката у Србији износи више од 14 милијарди евра", навела је Михајловићева.Подсетила је и да у овој и наредној години почиње изградња пет нових ауто-путева, а наставља се с улагањима у железницу, ваздушни и водни саобраћај, као и у станоградњу. 

"То значи да је пред нама много посла, али и много прилика за наше инжењере и раднике - за старије да помогну својим искуством, а за младе да га стекну радећи на највећим пројектима, заједно са најбољим светским компанијама", рекла је Михајловићева. 

Навела је и неке показатеље - у 2018. остварена је рекордна вредност изведених грађевинских радова, која је износила 332,45 милијарди динара, у првом кварталу 2019. остварен је раст вредности изведених грађевинских радова од 13,6 одсто, а у другом од 7,8 одсто, што, како је оценила, указује да ће прошлогодишњи резултати бити премашени.

Истовремено, казала је министарка, расте број запослених у грађевинарству, који је повећан са 96.292 на крају 2018. на 103.842 у другом кварталу 2019. Такође, у првих седам месеци ове године издато је 11.085 грађевинских дозвола, или око седам одсто више него у истом периоду 2018, саопштено је из кабинета министарке.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести