Михајловић: Фрушкогорски коридор важан за регионално повезивање Србије

БЕОГРАД: Изградњом Фрушкогорског коридора и пројектом Рума-Шабац-Лозница, који се већ реализује, Србија ће добити пут који ће повезати Војводину са западном Србијом, али који је важан и за регионално повезивање Србије, изјавила је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Михајловић је данас потписала комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи брзе саобраћајнице Нови Сад - Рума, саопштено је из њеног кабинета.

Уговор о изградњи Фрушкогорског коридора, вредан 606 милиона евра, потписан је са кинеском компанијом ЦРБЦ, у присуству председника Србије Александра Вучића и амбасадорке Кине Чен Бо.

Укупна дужина ове брзе саобраћајнице износи 47,7 километара, укључујући и нови мост преко Дунава и тунел Иришки венац кроз Фрушку гору, дужине 3,5 километра.

Будућа брза саобраћајница од Новог Сада до Руме повезаће три општине: Нови Сад, Ириг и Руму. Надовезује се на постојећи државни пут ИБ реда број 12 Нови Сад - Зрењанин - граница Румуније, а на крају на ауто-пут и брзу саобраћајницу у изградњи Рума-Шабац-Лозница.

На тај начин биће повезани АП Војводина са западним и северозападним делом Србије, односно важни регионални центри као што су Нови Сад, Рума, Шабац, Лозница. Такође, представља и посредну везу Србије са БиХ, Хрватском и Румунијом.

Ефекти изградње коридора огледаће се и у побољшању регионалне позиције у домену приступачности, у саобраћајном растерећењу урбаних подручја (обилазница око Новог Сада, Ирига и Руме) и уклањању транзита са подручја Националног парка „Фрушка гора”, изградњом тунела Иришки венац.

Џан: Хвала Србији што је изградњу коридора поверила ЦРБЦ

Директор кинеске компаније ЦРБЦ Џан Сјао Јен захвалио је данас влади и председнику Србије што су изградњу Фрушкогорског коридора поверили ЦРБЦ и истакао да ће се та компанија потрудити да у договореном року заврши пројекат.

Такође, захвалио је и српско-кинеском тиму који је, каже, на припреми пројекта за изградњу Фрушкогорског коридора радио годину и по дана.

Џан је казао да ће се ЦРБС потрудити да у договореном року заврши тај пројекат, као и да ће се трудити да дају подршку развоју плана "Србија 2025".

Истиче и да је ЦРБЦ прва кинеска компанија која је дошла на тржиште Србије и да је вољна да још више сарађује са српским компанијама и да заједно деле знање и искуство, јер је то, каже, начин, да буду успешније.

Изразио је наду да ће се још више кинеских компанија доћи у Србију да раде и инвестирају.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести