Михајловић: Градња аутопута Пожега-Котроман креће 2021.

БЕОГРАД: „Пројектна документација за градњу другог правца аутопута од Београда до Сарајева, Пожега - Котроман, биће завршена ове године, а радови би могли да почну 2021, најавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
Фонет/МГСИ/Војин Митровић и Зорана Михајловић
Фото: Фонет/МГСИ/Војин Митровић и Зорана Михајловић

Михајловић је након састанка са министром за транспорт и комуникације БиХ Војином Митровићем, у Влади Србије, пренела новинарима да је састанак био врло успешан и да је договорено да се већ наредне седмице формира оперативни тим који ће се бавити реализацијом заједничких пројеката.

Казала је да је изабран извођач радова за заједнички гранични прелаз на мосту између Љубовије и Братунац и да би његова градња могла да буде завршена већ до краја ове године или почетком 2021.

Министарка је рекла да је са колегом Митровићем разговарала о већ изграђеном мосту на Дрини између Љубовије и Братунца, који ће бити функционалан када буде изграђен заједнички гранични прелаз на страни Републике Српске.

Захвалила је министру Митровићу и Милораду Додику на доношењу одређених одлука и избору извођача радова.

"Разговарали смо и о реконструкцији још 11 мостова и верујем да ћемо врло брзо потписати споразум о тој реконструкцији. Влада Србије обезбедила је буџет за шест мостова које ћемо заједнички реконструисати", навела је Михајловић.

Изразила је задовољство што је министар Митровић прво у Србији посетио њено министарство.

"Инфраструктура повезује људе, а нама је вазно да повежемо наш народ и да људи са обе стране Дрине имају што бољу комуникацију. Договорили смо се да формирамо оперативну групу која ће се већ следеће недеље договарати о свом првом састанку и бавити овим важним темама", рекла је она.

Михајловић је подсетила да су започети радови на изградњи аутопута од Београда до Сарајева на правцу Кузмин - Сремска Рача и додала да се радови одвијају договореном динамиком.

"Разговарали смо о железничкој вези између Београда и Сарајева, што је за нас такође значајно", казала је министарка и подсетила да је председник Србије Александар Вучић о томе говорио још пре две године.

Каже да је данас на састанку било речи о потенцијалним правцима и вредности инвестиције.

Министар Митровић је рекао да је дошао као министар у прву званичну посету Србији и захвалио председнику Вучићу и Влади Србије на помоћи Републици Српској и БиХ у претходном периоду.

Додао је да је Србија помогла Републику Српску са скоро 30 милиона евра, што је врло важна помоћ.

"Разговарали смо о изградњи аутопута Београд - Сарајево и хвала председнику Вучићу који је прихватио да Србија финансира изградњу моста на Сави, који спаја два народа и две државе, Србију и Републику Српску, а тиме и БиХ", навео је.

Митровић је рекао да је са министарком Михајловић разговарао и о унапређењу железничког саобраћаја.

"Надам се да ћемо имати изузетно добру сарадњу, због чега ћемо формирати оперативни тим који ће пратити ове активности. Даћемо пуну подршку планираним пројектима да се што пре заврше", закључио је Митровић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести