Михајловић: Изменом закона још ефикасније против бахатих инвеститора

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, изјавила је да ће измене Закона о озакоњењу објеката и Закона о планирању и изградњи пружити држави, грађевинским инспекторима и локалној самоуправи нове могућности за још ефикаснију борбу против неодговорних и бахатих инвеститора који граде без дозволе и покушавају да зараде на кршењу закона. 
Zorana Mihajlovic/Tanjug
Фото: Tanjug

"Нова алатка која ће бити на располагању свима који спроводе овај закон је лакше и брже доношење и спровођење решења о уклањању нелегалних објеката. У досадашњој пракси увидели смо да је једна од главних злоупотреба поступка о озакоњењу била вођење маратонских управно судских поступка за озакоњење нелегалних објеката, који у Србији у просеку трају неколико година", каже Михајловићева.

Према њеним речима, сада је предвиђено да је, уместо правноснажног решења којим се одбија или одбацује захтев за озакоњење, довољно коначно (најчешће другостепено) решење којим се захтев за озакоњење одбацује или одбија, саопштила је Канцеларија потпредседнице Владе. 
"Очекујемо да ће ова мера донети много више уклањања нелегалних објеката него до сада, јер се на рушење чекало окончање предугих управних и судских спорова", додала је Михајловићева.

Она истиче и да се измене закона не односе само на оне који су већ прекршили закон, већ делује и превентивно на све оне који у кршењу овог закона виде прилику да се енормно обогате.
"У изменама ових закона предвиђено је да сви нелегални објекти имају забрану прометовања до доношења коначног решења о озакоњењу, или његовог одбијања. Ова одредба усмерена је пре свега против свих оних недговорних инвестора који желе кршењем закона и избегавањем плаћања грађевинских и комуналних општинских и градских такси да се обогате. Због њих уводимо ову забрану и неће моћи да тргују нелегалним објектима", каже потпредседница Владе.

Она наглашава да ће са изменама закона општински и градски грађевински инспектори добити много већа права, али и веће обавезе које треба да доведу до тога да се стане на пут градњи нелегалних објеката.

"Држава се недовољно оштро поставила према овом проблему за чије решење је потребно много више од рада једног министарства, већ друштвени и политички консензус. Желим и да апелујем на грађане да не купују нелегалне објекте јер ће имати проблема са таквим некретнима, да општински органи нелегалне објекте не прикључују на комуналну инфраструктуру, да Пореска управа не дозволи да се нелегални објекти користе за обављање било које делатности. Уверена сам да су измене закона о озакоњењу корак у добром смеру и да ће наићи на подршку у парламенту, јер су у интересу свих оних грађана који се придржавају закона", наглашава Михајловићева.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести