Михајловић: Литијум доноси нове технологије и радна места

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да појединци и даље користе литијум у политичке сврхе и да потпиривањем, незнањем и ширењем панике покушавају себи да створе политички профит, чиме грађанима ускраћују могућност да у Србији имају високо плаћен посао.
mihajlovic
Фото: TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE REPUBLIKE SRBIJE/ ALEKSANDAR STOJANOVIC/ bs

„Литијум је критична минерална сировина на глобалном нивоу, то је нафта 21. века и очекује се да до 2050. године тражња за литијумом бити увећана за 900 одсто и то је могла да буде велика развојна шанса за Србију, јер имамо јединствено налазиште минерала са доказаним резервама од 158 милиона тона. Са рудником, фабриком батерија и фабриком електричних аутомобила то би значило повећање БДП-а за више од 25 одсто. И, што је најважније, јесте могућност да на таквим радним местима буду наши инжењери, геолози, наши економисти. Изгледа да је онима који су против драже да наши стручњаци одлазе и да раде у другим државама", рекла је Михајловићева.

Додала је да би то био подземни рудник, потпуно дигитализован, са најновијим технологијама, високо софистицираном опремом, са високо плаћеним пословима, да не би било испарења сумпорне киселине, пржења јадарита на хиљаду степени, течног отпада...

"Нема ничега чиме су месецима плашили грађане. Ако хоћемо да задржимо људе овде и да направимо услове да се они који су отишли врате, не смемо да дозволимо да због незнања и због политичког профита останемо без високо плаћених радних места и најновијих технологија“, рекла је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести