Михајловић: Нема вађења јадарита, ако то штети екологији

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић поручила је данас да живот у долини Јадра након могућег вађења јадарита неће нестати, као што тврде поједине организације и стручњаци, и истакла да држава неће дозволити да експлоатација те руде буде на штету грађана и заштите животне средине.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

Министарка је тако одговорила на коментар самосталног народног посалника Владана Глишића, који је изразио неслагање у вези са Законом о рударству због ниске ренте за вађење јадарита, чиме, како каже, Србија постаје “Елдорадо” за стране корпорације који ће нас посматрати као место за експлоатацију.

Михајловићева је одговорила да је Србија држава која има своје законе и да ће у складу са њима доносити одлуке о експлоатацији јадарита, а тек након што све студије о тој експлоатацији буду завршене.

“Воде се силне дебате, коментарише се да ће нестати живот у том делу Србије, а да нико не зна како ће изгледати технологије експлоатације јадарита. Пилот постројење је направљено у Аустралији, и прави се технологија која ће бити чиста и здрава”, рекла је Михајловићева.

Истиче да такозване организације и независни стручњаци говоре оно шту су чули негде раније, а да суштински не знају јер још не постоји ниједан документ о томе како ће изгледати пројекат експлоатације јадарита и касније производња литијума.

“Застрашују народ, јер људи не знају много, ни како изгледају руде, суштински се не знају студије, а застрашују људе да ће се загадити и исушити Дрина, а да ће у Јадру нестати живот“, рекла је Михајловићева.

Додала је да се са тврдњама о експлоатацији јадра може направити паралела из 1881. године, када је донет закон да се гради пруга Београд-Ниш-Врање.

Министарка каже да су и тада популисти застрашивали народ, да ако прође пруга, живота бити неће, да усеви неће родити, а ни жене неће имати децу.

“То су биле званичне изјаве парлментараца тадашњих”, рекла је Михајловићева.

Поручује да ће држава о експлоатацији јадарита одлуке доносити тек након свих студија, а да је све што се у међувремену чује политика и покушај застрашивања људи.

“Технологије за експлоатацију јадарита биће чисте и здраве, иначе се неће радити. Верујте вашој држави, јер неће донети погрешну одлуку за здравље и безбедност наших грађана“, нагласила је Михајловићева.

Глишић је изнео тврдње и да ће са ниском рудном рентом Србија имати само 7,1 милион евра прихода од чега ће “Рио Тинто” имати 551 милион евра прихода годишње.

“Ту се види да ми њима дајемо 1.200 хектара најплодније земље, плодне земље под шумама, а коју никада нећемо моћи да вратимо у стање да буде употребиљива за храну и воду”, рекао је Глишић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести