Михајловић: Нови инвестиони план вредан 16 милијарди евра

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка енергетике и рударства Зорана Михајловић рекла је данас да нови инвестициони план у рударства и енергетици представља својеврсни "њу дил", са пројектима вредним близу 16 милијарди евра, саопштено је из ресорног министарства.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Она је у расправи у парламенту, где су на дневном реду четири закона из области рударства и енергетике рекла да вредност нових улагања у сектору електроенергетике износи око 6,6 милијарди евра, а у рударству и геологији око три милијарде евра.

"Велика улагања очекујемо и у коришћењу обновљивих извора енергије, око 4,4 милијарде евра у соларне електране, ветроелектране и биомасу, као и у енергетску ефикасност, где је планирано више од 400 милиона евра", рекла је она.

Додала је да у сектору нафте вредност пројеката износи око 200 милиона евра, у гасном сектору више од 500 милиона а у сектору топлотне енергије око 400 милиона.

„Ове инвестиције су важне како би Србија била енергетски безбедна, развијенија и боље повезана са регионом", рекла је министарка и додала да се овим инвестиционим планом окрећемо пре свега обновљивим изворима енергије, изградњи великих и средњих хидроелектрана, гасних електрана.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести