Михајловић: Окрећемо се градњи нових хидроелектрана и зеленој енергији

БЕОГРАД: Србија ће градити нове хидроелектране у наредним годинама и окренути се све више зеленој енергији, каже потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

"Инвестиције су јако важне за енергетску безбедност. Хидроелектране, рецимо, на горњој Дрини су важне када причамо о електричној енергији и енергетској безбедности Србије, али и изградња неких других хидроелектрана", рекла је Михајловић за Танјуг.

Србија је већ сада енергетски стабилна, без обзира што је делом увозно зависна од гаса и нафте, истиче Михајловић.

Додаје да, ипак, нисмо увозно зависни од производње струје, као и да се припремају нове инвестиције.

"Кад говоримо о гасу, за нас је од великог значајаја Балкански ток. То аутоматски значи да више нисмо зависни само из једне линије, односно од гаса који треба да добијемо преко Украјине", рекла је Михајловић.

Каже да смо урадили диверзификацију путева снабдевања, али да нисмо урадили диверзификацију добављача.

"У времену испред нас сигурно ће се разговарати и радити и на томе. И тако постижемо један ниво гасне енергетске безбедности", додала је Михајловић.

Што се тиче нафте и нафтних деривата, Михајловић каже да имамо доста либерализовано тржиште нафтних деривата и да је то свима јасно.

Наводи да је јако важно да НИС добро послује, као и да је НИС у 2020. бележио губитке.

Михајловић напомиње да је свесна да је претходна година била тешка за економију целог света, па и за НИС, али да очекује да се то у 2021. години потпуно промени и да НИС поново бележи профит.

Такође, очекује да буде завршен пројекат ТЕ - ТО Панчево и да све оно што су нове инвестиције које НИС ради буду замајац нафтне безбедности.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести