Михајловић: Почиње изградња Коридора 11, отварање Грделице у суботу

БЕОГРАД: Изградња деонице Коридора 11 Прељина-Пожега почиње сутра, док ће јужни крак Коридора 10 у суботу бити свечано отворен, најавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
zorana mihajlovic
Фото: Tanjug

Она је за ТВ Прва нагласила да су завршетком радова у Грделичкој клисури потпуно завршени радови на јужном краку Коридора 10 кроз Србију и да се сада од Београда до границе са Северном Македонијом стиже за три и по сата, безбедно аутопутем.

"Коридор 10 је почео да се гради 1970. године. Радови на јужном краку почели су након 2000. године, да би коначно 2019. године био завршен. Само радови у Грделици су коштали близу 400 милиона евра, али морамо да знамо да је то најтеже градилиште у Европи", појаснила је министарка.
Како каже, до сада су странци заобилазили Србију, па је пре четири године на Коридору 10 било око 36 милиона аутомобила годишње, а да је већ прошле године било 56 милиона аутомобила.

"Већ се зна да Србија завршава коридоре и да смо најбржа рута између истока и запада, севера и југа. Ова деоница је важна за Србију, за округе, за инвестиције", нагласила је министарка.
Упитана да ли ће путарина бити већа због тешког градилишта у Грделичкој клисури, Михајловићева је рекла да нису разговарали о томе, да ће цена бити стандардна, али да је тачно да се у целој Европи тешка градилишта на путевима посебно наплаћују.

Коридор 10 је, како каже, школа за сва друга велика градилишта и да ће се са новим пројектима почињати када буду потпуно припремљени.
"За деоницу Коридора 11 Прељина-Пожега који сутра почиње да се ради завршени су сви планови, сва пројектно- техничка документација, извршена експропријација. Деоница ће коштати 450 милиона евра и ради се из кинеског кредита. Рок за завршетак радова је 2,5 године", истакла је министарка.
За Коридор 10 Михајловићева наводи да ће бити исплатив већ за пет година, али да се исплативост не огледа само кроз наплату путарине већ је то значајно за привлачење инвеститора.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести