Михајловић: Промене у ЕПС и Србијагасу морају да се спроведу

БЕОГРАД: Промене у ЕПС-у и Србијагасу морају да су спроведу по одлуци Владе Србије, без обзира на отпоре који постоје, каже потпреседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovic
Фото: Танјуг (видео)

"Они који се буне и праве отпоре јесу управо они који воде та предузећа. Пре свега мислим на гасну хоботницу, Србијагас", рекла је Михајловић за Танјуг, упитана о реформи та два предузећа.

Навела је да се ти отпори виде сваки дан тако што не може да се направи састанак са директорима, до тога да не може да се спроведе одређена промена.

"Тај покушај да се практично од Министарства и мене лично малтене прави покретна мета, то је све очекивано, али оно што је порука за све то је да Влада, Министарство и ја нећемо одустати. Нећемо стати", нагласила је Михајловић.

Промене у тим предузећима, каже, морају да се спроведу пре свега због грађана Србије.

Михајловић је навела да је Влада Србије донела одлуке да спроведе одређене промене и у ЕПС-у и у Србијагасу и напоменула да, уколико се оне не спроведу, ако се не подели делатност и не учини њихово пословање транспарентним и прегледним, ако не буду постојали јасни планови који пројекти се раде у ком року, онда се неће успети у ономе што је циљ.

"Циљ је да предузећа буду пре свега профитабилна, а не да држава додаје и дотира новац што Србијагасу, што ЕПС-у", каже Михајловић.

Напоменула је да нема разлога да та предузећа не буду и моћна и профитабилна и не буду регионално значајна.

Навела је да Србијагас треба да гради интерконектор и са другим државама, а да ЕПС треба да се шири и ван граница Србије.

"То је у ствари циљ. Морају да се поделе делатности, учини предузеће ефикаснијим и прегледним све оно што та предузећа раде. То је данас далеко од тога. Ви данас не знате тачно како изгледају ни планови, ни програми ни једног ни другог предузећа", рекла је Михајловић.

Она је навеле да све што се ради на променама у тим предузећима рађа огромне отпоре за које каже да нису мали.

Додала је да свака промена рађа отпор, да ће тај отпор трајати све време док се буду спроводиле промене.

"Ја сам на то негде навикла. Тако је увек било, али дубоко верујем да је то добро и важно, пре свега, за грађане Србије и да све то што неком не одговара, не одговара зато што нећемо да дозволимо да неко месечно прима у државном предузећу 2,4 милиона динара", рекла је Михајловић.

Каже да се неће дозволити да се не зна како изгледа који пројекат у гасној привреди, шта је циљ како се закључују уговори.

"Дакле, све то мора да се мења", закључила је Михајловић.

Фото: Танјуг (видео)

Михајловић и синдикат Незвисност о реформи ЕПС и Србијагаса

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са представницима Гранског синдиката индустрије, енергије и рударства "Независност" о реформи јавних предузећа.

Михајловић каже да је са представницим асиндиката било речи о питањима важним за енергетски и рударски сектор, као и о плановима и приоритетима Министарства.

Министарка је навела да је заједнички циљ и Министарства и синдиката да и енергетика и рударство буду много развијенији него данас и да запослени могу да раде успешно свој посао.

После састанка, министарка Михајловић је за Танјуг рекла да су данас са представницима синдиката отворене озбиљне теме и да се разговарало и о пословању компанија у рударском сектору - од кинеског "Зиђина" до других.

"Наш став и закључак са данашњег састанка је да све што ради Министарство радићемо заједнички, као што радимо и са свим другим синдикатима", поручила је Михајловић.

Навела је да се разговарало и о томе како да се пословање јавних предузећа учини ефикаснијим.

"Одлучни смо да спроведемо све реформе, и у Србијагасу и у ЕПС-у, да држава и запослени од тога имају корист и нећемо одустати. Позивам запослене да имају поверења у своје синдикате и у Владу Србије", рекла је Михајловић.

Навела је да су Министарство и синдикати истински партнери, а не само на папиру и да се све одлуке и измене закона раде заједнички и да се заједнички решавају и проблеми.

Председник синдиката Милорад Пауновић је рекао да су на састанку отворене бројне теме и договорена сарадња у будућности, а да је било речи и о приватизацији "Петрохемије" и МСК Кикинда.

Било је, каже, речи и о рудницима за подземну експлоатацију угља, као и о реформисању ЕПС-а. "Отворили смо поглавља на којима ћемо у будућности сарађивати и имамо велика очекивања након састанка“, рекао је Пауновић.

Извршни секретар тог синдиката Драган Весић навео је да је реч о репрезентативној организацији која се од свог настанка залагала за унапређење и развој социјалног дијалога.

Нагласио је да су рударство и енергетика окосница развоја српске привреде, те да најављене промене и реорганизација ЕПС-а, као и пословање "Зиђина", не може да се води без квалитетног социјалног дијалога.

Поздравио је спремност потпредседнице Владе Зоране Михајловић и њеног тима на сарадњу и дијалог с обзиром на изазове који се очекују у 2021. години.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести