Михајловић с нафтним компанијама: Циљ сигурност снадбевања

БЕОГРАД: Сигурност снабдевања, оперативне резерве нафтних деривате и тржиште нафте у Србији били су тема разговора министарке рударства и енергетике Зорана Михајловић са представницима Удружења нафтних компанија Србије.
mihajlovich_
Фото: Танјуг (видео)

Михајловић је на данас одржаном састанку истакла да је у обостраном интересу сарадња и проналажење решења која су и држави и нафтним компанијама прихватљиве, саопштило је Министарство.

"Наш циљ је да направимо ефикасно министарство, као што смо уредили и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Држава нема за циљ да уклони оперативне залихе, у нашем интересу је да резерве имамо, али смо отворени да са вама разговарамо о условима који су свима прихватљиви. Ми крећемо у измену Закона о енергетици и верујем да има простора да неке ствари заједно ревидирамо, узимајући у обзир и директиве ЕУ", рекла је она.

Из Удружења нафтних компанија Србије речено је да је сигурност снабдевања тржишта приоритет - и потрошача, и снабдевача, и друштва у целини, али да увођење обавезе формирања и чувања оперативних резерви утичу на цену горива и тржишну конкуренцију.

"С обзиром на драгоцено искуство које имамо на тржишту, сматрамо да као удружење можемо да пружимо велики допринос стварању пословног амбијента који ће обезбедити сигурно снабдевање тржишта Србије под најповољнијим могућим условима за потрошаче, енергетске субјекте и друштво у целини. Молимо вас да размотрите оправданост обавезних оперативних резерви деривата", рекао је генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићевић.

На састанку је било речи и о складиштењу и транспорту горива на интерним бензинским станицама, акцизном опорезивању енергената, као и о обавези промета биогорива.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести