Михајловић: Снабдевање гаса у Србији за сада неометано

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да се снабдевање гаса у Србији за сада одвија неометано и да наша земља добија гас преко Бугарске, као и до сада.
1
Фото: Танјуг/МРЕ/Зоран Петровић

Објаснила је да је Бугарска транзитна држава и да се гас из Гаспрома преко те земље и испоручује Србији.

"Гас из Гаспрома транзитира се ка Србији у не мањим количинама него обично - око шест милиона кубних метара гаса", рекла је Михајловићева новинарима у Влади Србије.

Навела је да Србија сада на дневном нивоу, с обзиром на то да је летње време и није грејна сезона, троши око 4,6 милиона кубних метара.

Истакла је да су потребе наше земље за сада редовне, али да ресорно министарство и влада увелико праве планове уколико дође до неких ванредних ситуација.

Према њеним речим, једна од ствари која може да се деси је да уколико се прекине испорука некој транзитној земљи, та земља узима за своје потребе гас из транзита намењен некој другој држави.

"Не треба заборавити да је Бугарска 100 посто зависна од руског гаса и нема могућност да набави гас за своје потребе нигде. Капацитет гасовода из Грчке је јако мали, нису направили договор са Турцима", рекла је министарка.

Објаснила је да уколико до тога дође и Србија не добије, кроз свој транзит, оне количине које су уговорене, Србија има две могућности и за које је спремна.

Прва могућност је да се користи гас из Банатског двора, где се за сада у српском делу имамо гаса за 21 дан, а у руском делу гаса има за 22 дана.

Дневно из Банатског двора, казала је Михајловићева, може да се извлачи пет милиона метара кубних гаса.

Као други кризни план, навела је министарка, уколико се гас не буде испоручивао у договореним количинама је супституција гаса неким другим енергентом (мазут) или ограничење уговора.

Изразила је наду да до кризних ситуација са снабдевањем гаса неће доћи и да Бугари неће узети део гаса који припада нашој земљи.

Михајловић: Кризни план ако Бугарска заустави испоруке гаса

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике рекла је да је држава спремна уколико дође до прекида испоруке гаса преко Бугарске и да ће покренути кризни план како би обезбедила стабилно снабдевање српског тржишта.

„Не треба заборавити да је Бугарска 100 одсто зависна од руског гаса и нема могућност да набави гас за своје потребе из других извора. Капацитет гасовода из Грчке је мали, нису направили договор са Турском о додатним количинама. Ако се деси да Србија не добије кроз транзит количине које су уговорене, имамо две могућности за које смо потпуно спремни", казала је министарка.

Једна је могућност, како је навела, да користимо гас из Банатског двора, где имамо гаса за 21 дан само у српском делу, а у руском за 22 дана.

"Из Банатског двора може дневно да се извлачи пет милиона метара кубних гаса и додатно да кренемо, ако је то потребно, у кризни план број два - то значи супституција гаса неким другим енергентом, обично је то мазут, или чак ограничење уговора. Дакле, уколико се деси да Бугарска узме део нашег гаса, ми смо спремни и имамо план, али се надамо се да се то ипак неће десити“, рекла је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести