Михајловић: Србија креће у нови инвестициони циклус

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да Србија креће у нови инвестициони циклус, у коме ће 80 одсто чинити инфраструктурни пројекти, који ће у знатној мери бити реализовани у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД).
Zorana Mihajlovic/Tanjug/Tanja Valic
Фото: Танјуг/Тања Валич

Михајловићева је то рекла у разговору с делегацијом ЕБРД-а коју су предводиле Шарлот Рухе, регионална директорка за централну и југоисточну Европу, и Жужана Харгитај, директорка за Западни Балкан, у коме су у првом плану били текући и будући инфраструктурни пројектима који се реализују у сарадњи с том међународном финансијском институцијом.

Како је саопштено из њеног кабинета, Михајловићева је том приликом истакла те да са задовољством може да потврди одличну сарадњу са ЕБРД-ом.

"Хвала вам на помоћи и подршци коју нам пружате у инфраструктурним пројектима које смо до сада реализовали, како у друмском саобраћају, тако и у унапређењу железничког сектора који је један од стратешких приоритета наше владе... Покрећемо и изградњу ''ауто-пута мира'' од Ниша преко Мердара до Приштине, активно радимо на рехабилитацији регионалних и локалних путева унутар Србије, а од 2016. године створили смо услове за инвестирање у водни саобраћај“, рекла је министарка.

Она је нагласила да је Србија стратешки опредељена да се повеже с регионом, али и да у свом интересу има још боље повезивање путне и железничке мреже унутар земље.

"Отуда реализујемо и пројекат реконструкције и модернизације брзе пруге од Београда до Будимпеште, али и пруге Београд-Бар и Ниш-Димитровград. Покрећемо и изградњу шест нових ауто-путева, ка БиХ, Црној Гори, Приштини. Једна од приоритетних области је ваздушни саобраћај и наставак улагања у мање аеродроме у Србији, попут аеродрома у Нишу и Краљеву, што ће допринети даљем привредном развоју земље“, додала је Михајловићева.

Шарлот Рухе изразила је задовољство сарадњом с Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, рекавши да су железнички сектор и Коридор 10 примери доброг заједничког рада, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести