Михајловић: Србија жели гас из више извора, не само руски

БЕОГРАД: Србија жели да омогући да кроз њену територију пролази гас из различитих држава, а не само из Русије, као и да се интерконекторима повеже са свим суседним државама у региону, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

За Радио слободна Европа Михајловић је казала да је уверена да ће Србија успети да се усклади с регулативама Европске уније, да ће спровести девирсификацију гаса које ће, истиче, омогућити конкуренцију, али и трансформисати јавна предузећа из области енергетике која тренутно "послују на терет државе и уз губитке".

Истиче да је добро за Србију што сада има два пута доласка гаса у Србију, иако се на њима један снабдевач - руски.

Михајловић каже да је тај други пут доласка гаса битан, јер се често, подсећа, јавља проблем транзита пута гаса преко Украјине.

Оно што је важно јесте да покушамо да диверсификујемо и снабдевача, јер то даје могућност да цена гаса пре свега за становништво буде нижа него што је данас и за привреду. Подсетићу само да је цена природног гаса за привреду највиша у Европи у Србији, навела је Михајловић.

Најавила је да ће крајем јануара бити расписан тендер за интерконекцију између Ниша и Димитровграда, додајући да је то гасовод који иде Ниш – Димитровград - Софија.

С друге стране, објашњава, ту је могућност да кроз тај гасовод управо долази и неки други гас, како гас везан за Азербејџан, тако и један потпуно нови гасовод о којем се прича већ неколико година, који има потпуну подршку и Европске уније, и САД - то је такозвани Источномедитерански гасовод који долази из Израела.

Дакле, Израел, Кипар, Крит, Пелопонез, Атина, Солун и на крају Софија - односно Ниш, каже Михајловић.
Од Ниша који би, истиче, требало да буде центар кад је реч о гасу, може се, такође правити гасовод ка Приштини, Црној Гори, као што се од Врања може правити ка Северној Македонији.

Истиче да је за изградњу таквих гасовода потребно време, између три и по и четири године.

Ако причамо о источномедитеранском гасу, неких осам година је сигурно потребно, али што се тиче азербејџанског гаса и ТАП (Трансјадрански) гасовода - ту су ствари много ближе, можемо их користити чим завршимо наш интерконектор, каже Михајловић.

Говорећи о ситуацији какву је затекла у Министарству, Михајловић наводи да су многе шансе у области енергетике и рударства пропуштене у претходних шест година, што је, каже, довело до неконтролисаног трошења новца у јавним предузећима која, уз то, нису реформисана.

Додаје и да су недовољно искоришћени потенцијали у области рударства, које је, наглашава, огромна шанса.

О реформисању јавних предузећа, Михајловић каже да се мора радити брзо, наводећи да су то ЕПС, Србијагас, Траснафт, НИС...

То су предузећа која данас практично запошљавају директно најмање 65.000 људи, а да не говоримо индиректно, кроз сва друга предузећа. Друга ствар, сва она, иако мало приказују добит, озбиљно је питање каква је та добит и је ли уопште добит, будући да држава сваког тренутка кад год је то потребно ускочи с новцем и са свим што је потребно да би она могла да функционишу, рекла је Михајловић.

Циљ је, додаје, да та јавна предузећа имају прегледно пословање - да се разделе делатности и да се јасно виде приходи и трошкови.

Након тога су, каже, приоритети у раду тих предузећа - пројекти од важности и значаја у области, кад је реч на пример, гасификације и у, рецимо, области улагања у нове хидроелектране или у дистрибутивни систем.

О гасификацији Србије се прича 20 година. Претходних 10 година то је наводно био најважнији циљ. Ништа се није десило на територији централне Србије или јужне Србије. Да не говорим о неким другим пројектима које је гасна привреда могла да ради. Ми се нисмо још повезали са регионом, а морамо да направимо интерконекторе са регионом, каже Михајловић.

С друге стране, додаје, новца нема, јер је, каже министарка, тај новац "негде отишао" у том претходном периоду.

Говорећи о изградњи интерконектора Србија-Бугарска, Михајловић каже да ће тај гасовод бити дугачак око сто километара и да ће Србију коштати око 85 милиона евра.

У почетку прве недеље јануара расписан је јавни позив за компанију која ће вршити надзор над изградњом. Очекујем да између 20. и 25. јануара буде расписан јавни позив, тендер за извођача. Пар месеци је сигурно потребно по свим условима да се то спроведе и да негде август, септембар, почнемо радове, каже Михајловић.

Министарка додаје и да је важно да 25 милијарди метара кубних може да прође тим гасоводом, а сигурно је и да, како наводи, азербејџански гас може проћи туда и да је то већ негде припремљено.

На питање да ли има планова за течни гас, који нуде САД, Михајловић је одговорила да би Србија требало да дозволи све понуђаче гаса, како природног, тако течног гаса.

Србија је земља која хоће да гради гасне електране. Нама је гас суштински потребан и плус смо транзитна држава. Ја сам за то да се направи простор за све - и за ЛНГ који ће долазити бродовима, дакле, амерички, али исто тако и за додатне неке снабдеваче гаса који могу овде да се појаве, закључила је Михајловић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести