Михајловић: Што пре завршити источни крак Коридора 10

БЕЛА ПАЛАНКА: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас у кампу "Коридора Србије" у Белој Паланци са извођачима радова и другим учесницима у пројекту изградње источног крака Коридора 10, о завршетку овог инфраструктурног пројекта.
Zorana Mihajlovic/Fonet/MGSI
Фото: Фонет/МГСИ/Зорана Михајловић

Како је саопштено из кабинета министарке, на састанку на којем су присуствовали представници инвеститора "Коридора Србије", извођача радова, међу којима и грчке фирме "Актор", подизвођача, пројектанта, надзора и осталих учесника у пројекту, разматрана је динамика преосталих радова на источном краку Коридора 10.

"Након што је комплетно завршен јужни крак до Северне Македоније, наш циљ је да што пре имамо завршен и комплетан источни крак, до границе са Бугарском. Знамо колико је проблема било у прошлости, али сада смо на самом крају пројекта и треба сви заједно да урадимо све да комплетан ауто-пут Е-80 буде у саобраћају", рекла је Михајловић.

На састанку су разматране мере које предузимају сви учесници у пројекту како би се радови ефикасно завршили и оцењено да је потребно да извођач појача присуство радника и машина на деоници на којој се још изводе радови.

Пре састанка, Михајловића је заједно са тимом Министарства, извођачима и осталим учесницима у пројекту обишла радове на деоници Банчарево-Црвена Река.

Изградња метроа најраније почиње у другој половини 2020.

„Изградња метроа у Београду, која би могла најраније да почне у другој половини или крајем 2020. године, биће једна од највећих инвестиција у Југоисточној Европи, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. 

"У вези са изградњом метроа у Београду очекује нас још много дефинисања оквира, пројеката, док не дођемо у ситуацију да причамо о званичном износу инвестиције и ономе што ће нам понудити партнери. Па тек онда да покушамо да почнемо са изградњом у другој половини или пред крај следеће године", рекла је Михајловић на конференцији за медије у Белој Паланци, где је привремено кабинет министарства измештен на источни крак Коридора 10.

Каже да је прича о метроу дуга прича и истакла да је метро потребан граду Београду, као и да је суштински потребан и у инвестиционом смислу.

"Када крене изградња, то ће бити једна од највећих инвестиција у Југоисточној Европи”, казала је Михајловић и додала да се говори о две линије метроа у вредности око четири милијарде евра.

Коментаришући писмо о намерама за метро које је потписано приликом посете француског председника Емануела Макрона Београду, Михајловић је казала да је Србија већ имала одређени споразум са Француском, као и да је у складу са стратешким споразумом са Кином потписала у Пекингу документ и са кинеском компанијом.

"Сада смо наставили у духу добрих односа и потписали писмо о намерама, које није обавезујуће", казала је Михајловић и додала да је за метро остало још много посла да се уради, те да ће се тек тада видети шта нуди кинески партнер, француске и друге компаније.

"Тек онда ћемо покушати наш план, који смо направили, да спроведемо следеће године, можда у другој половини или пред крај године и да почнемо са радовима”, додала је министарка.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести