Михајловић: У путеве у Западнобачком округу 4,5 млрд динара

АПАТИН: У одржавање и реконструкцију путева у Западнобачком округу у 2019. и 2020. години биће уложено 4,5 милијарди динара, најавила је потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
mihajlovic apatin
Фото: mgsi.gov.rs

Она је новинарима у Апатину рекла да је то договорено на данашњем састанку са начелником Западнобачког округа Душаном Марјаном и челницима локалних самоуправа - Апатина, Оџака, Куле и Сомбора

То није мали новац, једним делом то су локални путеви, има и државних путева који ће бити реконструисани. Неке радови ће бити заједнички са општинама, други већи део биће у надлежности Путева Србије, каже Михајловић. 

Она је рекла да је у плану изградња брзе саобраћајнице Врбас-Кула Сомбор, да се ради пројектно-техничка документација и да ће се потом видети колики је обим те инвестиције.

У буџету за 2020. биће и ова саобраћајница. У наредним месецима размишљаћемо како наћи изворе финансија, каже министарка.

Нагласила је да се није одустало од изградње луке Апатин, за коју каже да је важна за будућност Апаина и за привредни развој тог дела земље, те да је на састану било речи и о реконструкцији пруга. 

Одговарајући на питање о граничном прелазу Богојево, Михајловић је рекла да тај прелаз мора бити проширен, те да ће се у тај посао ући идуће године. 

Упитана како решити проблем гужви на граничним прелазима, Михајловић је рекла да је наш интерес да пролазак возила на граничним прелазима буде много бржи, јер то утиче и на конкурентност Србије. 

Можемо да изградимо стотине и стотине километер пруга и путева, али ако нам возила дуго стоје на граници, то утиче на конкурентност земље, наш је интерес да то буде много брже, рекла је министарка.

Навела је да су одржани састанци с представницима Мађарске и Бугарске, те да је добијено обећање Мађара да за време летњих месеци, од маја до краја августа, процедуре буду што једноставније на граничним прелазима. 

Фото: mgsi.gov.rs

Она је, међутим, навела да су најдужа чекања на уласку у Србију из земаља ЕУ. 

Да би решила проблем гужве на прелзима, Михајловић каже да Србија зато узима кредите од Светске банке за граничне прелазе, те оценила да је решење у јединственом контролном прелазу и потпуној дигитализацији на најфреквентнијим граничним прелазима. 

За данашњи састанка је рекла да је значајан зато што се говорило о томе где се стало са радовима у инфраштруктури, као и о томе шта ће се ове године завршавати, а шта ће се радити 2020. године. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести