Михајловић: Уместо дизел правићемо локомотиве на гас

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и први заменик генералног директора Руских железница Сергеј Павлов разговарали су у присуству амбасадора Александра Боцан-Харченка о текућим и будућим инфраструктурним пројектима у железничком саобраћају.
zorana mihajlovic
Фото: mgsi.gov.rs

Михајловићева је истакла да је РЖД једна од најбољих светских компанија која изводи радове на најтежем и највећем пројекту у овом делу Европе - изградњи брзе пруге од Београда до Будимпеште, те да ће се крајем следеће године од Београда до Новог Сада возити 200 км/х.

Руска држава је наш пријатељ и партнер и данас смо разговарали и о новим пројектима, о којима је било речи и између наша два председника Александра Вучића и Владимира Путина, пре свега наставку реконструкције Барске пруге од Ваљева до Врбнице и изградњи јединственог диспечерског центра. Очекујемо да приликом посете генералног директора РЖД у априлу потпишемо споразум о реконструкцији пруге, али и положимо капсулу и обележимо почетак радова на изградњи овог диспечерског центра, рекла је министарка.

Навела је и да је поносна на подршку Руске Федерације и додала да РЖД разматра предлог да у Србији направи заједничку компанију за локомотиве на гас, што би било од великог значаја за нашу привреду.

Павлов је казао да се радови на деоници брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада изводе по уговореној динамици и да је она део саобраћајног коридора којим ће возови ићи 200 километара на сат.

Поред актуелних пројеката, данас смо разговарали и о новим активностима, пре свега барској прузи и јединственом диспечерском центру. Ми у Србији на градилиштима имамо 1.500 радника и срећни смо што са нашим српским колегама можемо да поделимо знање и искуство, рекао је Павлов.

Фото: mgsi.gov.rs

Амбасадор Боцан-Харченко захвалио је потпредседници Владе и министарству на доброј свеобухватној сарадњи и подршци, што је изузетно важно за успешну имплементацију пројеката.

Поносни смо што су Руске железнице део развоја Србије и реализације пројеката у вашој земљи. Развој инфраструктуре је кључно за интеграцију Србије у Европу, сигуран сам да ћемо и даље поспешивати сарадњу у области инфраструктурних пројеката, рекао је амбасадор.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести