Брнабић: Борба за заштиту животне средине почела 2014.

КОСТОЛАЦ: Председница владе Ана Брнабић обишла је данас постројење за одсумпоравање у Термоелектрани Костолац Блок Б које испуњава најстроже еколошке страндарде ЕУ и најавила да ће у наредном периоду наставити да представља конкретне резултате у заштити животне средине која је почела 2014. године.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

Поручила је да је заштита животне средине један од три приоритета владе и да то говори о степену развоја Србије.

Она је новинарима после обиласка Блока Б рекла да је имала жарку жељу да дође у Костолац и да подсети на то где, када и ко је почео борбу за здравију животну средину у Србији.

“Да се подсетимо да је борба за заштиту животне средине у овој земљи почела тек 2014. када је кренула влада Александра Вучића. Шест година касније, 2020. године Србија добија владу која као једна од три приоритета ставља заштиту животне средине”, рекла је Брнабић.

Они који, каже, данас критикују владу ништа нису урадили од 2002. до 2012. на заштити животне средине, и да су они издавали дозволе Рио Тинту и продали сва наша водоизворишта.

“Они су издавали све дозволе за пројекте против којих данас протестују, продали су сва наша водоизворишта и право на експлоатацију наше пијаће воде док су били на власти”, каже Брнабић.

Навела је да је 2002. продато прво наше водоизвориште, а 2008. и Мивела из Трстеника као једна од најквалитетнијих пијаћих вода у Србији хрватском Агрокору Ивице Тодорића за читавих четири милиона евра.

“Сва водоизворишта су продата до 2011. за укупно 60 милиона евра. Прво решење за одобрење радова Рио Тинту издато је 2004. и 17 година је Рио Тинто на Дрини. Нисмо га ми довели”, рекла је Брнабић.

Навела је да су 2012. влада Мирка Цветковића и тадашњи министар заштите животне средине Оливер Дулић издали решење за извођење радова Рио Тинта у Лозници и то на бушотинама великог пречника.

“То се дешава 2012. Ти људи нама данас спочитавају те исте пројекте”, каже Брнабић.

Брнабић је напоменула да је изградња филтера ТЕ Костолац Блок Б почцела 2014. и да је тадашња влада Александра Вучића, упркос поплавама, економским проблемима и неопходној потреби за фискалном консолидацијом ипак донела одлуку да уложи 130 милиона долара у први филтер за одсумпоравање на једној нашој термоелектрани.

Нагласила је да је то јасан сигнал шта је важно за квалитет живота грађана Србије и да је од 2014. до данас влада улозила укупно око 600 милиона евра у постројења за одсумпоравање која би осигурала чистији ваздух и санирање последица термоелектрана.

“Завршили смо ово постројење, овај флтер за одумпоравање на ТЕ Костолац Блок Б, у току је изградња тих постојења у Блоку, а и Блоку Б у ТЕНТ-у”, рекла је Брнабић.

Подсетила је да је изградња постројења за одсумпоравање почела 1. децембра 2020. на ТЕНТ Блок Б.

Навела је да је у марту ове године Скупштина усвојила закон о климатским променама као први системски закон који се бави овом важном темом.

Најавила је да ће у наредним недељама обићи још неке пројекте и видеће се шта је све урађено у заштити животне средине на најконкретнији начин, а шта је у плану.

“На крају крајева само дела говоре, резултати који су иза нас, а ови који протестују против Рио Тинта, мислим пре свега на бившу власт и политичаре који су на улицама, не мислим на еколошке покрете, јесу ти који су њих доводили, њима давали дозволе. Најстрашније је лицемерје да нама они данас причају о заштити животне средине”, рекла је Брнабић.

Навела је и да ће у постројења за пречишћавање отпадних вода бити уложено шест милијарди евра, а да њихова изградња почиње у 27 локалних самоуправа.

Председница владе је ТЕ Костолац посетила са министаркама рударства и енергетике и заштите животне средине, Зораном Михајловић и Иреном Вујовић, као и са в.д. директором ЕПС-а Милорадом Грчићем.

Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs
Михајловић: Радимо заједно на визији зелене Србија

Емисије сумпор-диоксида и прашкастих материја у Термоелектрани "Костолац" ниже су од дозвољених у Европској унији, и на нивоу су емисија које је прописала Енергетска заједница, рекла је данас потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Постројење за одсумпоравање у ТЕ Костолац блок Б посетила је данас и премијрека Ана Брнабић, а Михајловић је новинарима рекла да је то постројење не само пример, већ и порука како влада и Србија желе да се односе према заштити животне средине и према енергетици.

Она је нагласила да се од тренутка формирања актуелне владе заједнички ради на постизању циља, а то је зелена Србија и зелена енергетика.

Подсетила је да је парламент недавно усвојиио четири нова закона из области рударства и енергетике, а да се ради на Националном плану за климу и енергетику и на Стратегији развоја енергетике до 2030. и 2050. године.

Истакла је да се све то ради како би се остварио циљ - да 2040. производња електричне енергије из обновљивих извора буде минимум 40 одсто.

"То не значи да ћемо истог тренутка да гасимо наше термоелектране, то значи да ћемо да учинимо све да емисије штетних материја сведемо на минимум и на ниже износе од онога што је прописано данас у ЕУ. Кад радимо заједно, тај циљ и визују можемо да остваримо", поручила је Михајловић.

Михајловић: Утврдићемо загађиваче и очистити Пек

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је „Зиђин“ само један од загађивача реке Пек и да ће Министарство за заштиту животне средине и Министарство рударства и енергетике са својим инспекцијама изаћи на терен и утврдити ко су остали.

„“Зиђин“ ради оно што је њихов задатак и 30. априла то ће бити проверено од стране наше инспекције. Међутим, то није довољно. Утврдићемо ко су остали загађивачи, верујемо да ту има и канализације", рекла је Михајловић приликом посете ТЕ „Костолац".

Она је најавила да ће инспекције изаћи на терен.

"Навешћемо ко су, шта све мора да се уради и колико то кошта. И заједно ћемо сви отићи кад очистимо реку Пек да покажемо да може бити чиста као и свака друга река”, изјавила је Михајловић одговарајући на питања новинара.

Она је навела и да је ово година важних одлука у рударству и енергетици, на путу ка енергетској транзицији и заштити животне средине.

Одлуке о "Рио Тинто" тек после еколошке студије

Ниједна одлука у вези са пројектом компаније "Рио Тинта" се неће доности док не буде завршена студија о процени утицаја на животу средину, каже потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић.

Она је на питање новинара у Костолцу, где је са премијерком Аном Брнабић и министраком за заштиту животне средине Иреном Вујовић обишла Термоелектрану, рекла да никакав уговор није потписан с компанијом "Рио Тинто", нити ће део Србије, како неки наводе, нестати због "Рио Тинта".

Навела је да је у току израда студије о процени утицаја на животну средину и да ће се тек након тога, када сваки грађанин и грађанка Србије буду упознати са свиме, разговарати и доносити даље одлуке.

Истиче да већ дуго слушамо бројне неистине у вези са пројектима у рударству.

Објаснила је да истраживачка права значе да нека компанија може, и то уколико је испунила све услове, да добије право да истражује, али да то не значи и право да експлоатише неку руду.

"Да би нека компанија могла да врши геолошка истраживања у било ком делу Србије, мора да има дозволу и сагласност власника земље да то ради. То је још једна лаж да неко упада на туђе поседе да би вршио истраживање", каже Михајловић.

Навела је да су бушотине о којима се толико говори у процесу истраживања пречника пет до 10 центиметара и да нема разлога да неко због тога код људи шири страх.

Каже и да сама истраживања трају годинама да би се видело да ли уопште има услова за експлоатацију.

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести