Михајловић: За обезбеђивање пружних прелаза 10 милиона евра 

БЕОГРАД: „Држава ће уложити 10 милиона евра у обезбеђивање пружних прелаза у Србији и пооштрити контролу рада свих служби које имају везе са њиховом безбедношћу, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.
Pruzni prelaz/Dnevnik arhiva
Фото: Дневник/Архива

Она је гостујући на Првој рекла да ће на пружним прелазима бити постављени семафори, те објаснила да се то не ради сада зато што се десила несрећа (код Доњег Међурова када је воз ударио аутобус), већ каже да се тиме баве већ неколико година. 

Министарка напомиње да смо раније имали пруге којима су ретко саобраћали возови, док данас са развојем железнице имамо интензивнији теретни и путнички саогбраћај.

Држава ће урадити све што може да обезбеди путне прелазе, поручила је Михајловић и додала да се предузимају и друге активности, а како пример је навела Ниш, где већ 30 година пролази пруга кроз центар града и поред пијаце.

Михајловић је казала да је потписан уговор за измештање пруге из града Ниша и да неће бити ниједног железничког прелаза у самом граду.

У Србији има више од 2.000 пружних прелаза, од којих је у претходних неколико година потпуно обезбеђено стотинакм, додала је она.

Такође, напоменула је да грађани морају више да поштују саобраћајне прописе, као и да и инспекције општина и градова морају да контролишу оно што је у њиховој надлежности у вези са путним прелазима.

У вези с несрећом код Доњег Међурова; Михајловићева је поручила да су градске инспекције морале да провере, на пример, "да ли је исечено растиње и слично" и да ће то бити утврђено.

А у вези са превртањем цистерни са амонијаком код села Јасеновик, министарка је рекла да очекује извештаје свих комисија, као и у случају исклизнућа цистерни са фосфорном киселином код Ниша.

Како је навела, на оба места пруга је безбедна, те су, додала је, у питању "друге околности" тих случајева.

Упитана о превозу опасног терета кроз врачарски тунел, рекла је да се опасни терет превози свуда у свету, те да се и код нас то ради по "стриктним безбедносним процедурама као у било којој европској држави".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести