Михајловић: Желимо да привучемо што више америчких инвестиција

ВАРШАВА: Србија жели да буде лидер у енергетском и рударском сектору у региону и привуче што више америчких компанија, поручила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић у разговору са замеником америчког секретара за трговину Доном Грејвсом.
mihajlovic
Фото: Танјуг видео

Михајловић је са Грејвсом разговарала о потенцијалима за улагања у нове енергетске капацитете, новим инвестицијама из САД и захвалила на пруженој подршци и помоћи у изради закона, подзаконских аката и пратећих стратешких докумената.

"Пројекти у новом инвестиционом циклусу вредни су 17 милијарди евра, а више од пет милијарди је за обновљиве изворе енергије. Имамо већ споразум о сарадњи са америчком компанијом УГТР о развијању технологија за изградњу соларних електрана", рекла је Михајловић, саопштило Министарство.

Министарка је истакла и позитивно искуство са првом америчком компанијом у инфраструктурном сектору "Бехтелом" и додала да постоји обострана заинтересованост за улагање у нове ХЕ и ветроелектране.

"Желимо да будемо лидери у енергетском и рударском сектору у региону и да привучемо што више америчких компанија", рекла је Михајловићева.

Михајловићева и Грејвс разговарали су и о наставку пружања подршке и размени технологија и искустава у изради водоничне стратегије.

Грејвс је посебно истакао да цени досадашње партнерство и изразио очекивање да ће сарадња са Србијом бити побољшана у свим областима.

"Заинтересовани смо да унапређујемо сарадњу са циљем да постигнемо енергетске циљеве. Надам се да ћемо врло брзо и конкретизовати сарадњу", поручио је Грејвс.

Зелена агенда питање број један у Европи и Србији

Зорана Михајловић изјавила је за РТС да је зелена агенда питање број један у Европи и да је Србија део тог процеса, јер је кренула путем зелене енергетике и смањења емисија штетних гасова.

“Зелена агенда је питање број један, она значи инвестиције и нова радна места, и колико год се свет делио по другим питањима, постоји јединствена тема како смањити емисије и како имати енергетску стабилност", рекла је Михајловићева, која учествује на конференцији Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЧ).

Она је навела да конференцији учествују 24 министра из ЕУ, централне и источне Европе и САД и да је главно питање како имати енергетску сигурност и како да она буде што зеленија.

"Што се тиче Србије, радимо тренутно енергетску стратегију и сигурно је да ћемо излазити из угља, али ће то бити корак по корак, јер је потребно изградити капацитете који ће бити алтернатива. Имамо времена, можемо да стигнемо, али морамо бити у том возу", рекла је Михајловићева.

На питање о расту цена електричне енергије и гаса у Европи, потпредседница Владе истакла је да Србија има стабилне цене гаса и електричне енергије за гарантоване потрошаче и домаћинства.

"У Србији су цене гаса за привреду одувек биле високе, а сада су повишене и за електричну енергију. То може утицати на конкурентност наше привреде, због чега морамо заједно да видимо како ћемо решавати то питање", закључила је Михајловићева.

Зелену агенду искористити за нове инвестиције

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас у Варшави са комесарком ЕУ за енергетику Кадри Симонс о сарадњи Србије и ЕУ у процесу енергетске транзиције и остваривању зелене агенде.

Министарка је на састанку Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЧ) рекла да је зелена агенда прилика да Србија и регион привуку нове инвестиције и унапреде своју енергетску безбедност, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

"Радићемо на томе да значајно повећамо нашу енергетску ефикасност и да више енергије добијамо из обновљивих извора, што је важно и за смањење емисије штетних гасова и одрживо коришћење природних ресурса", рекла је Михајловић.

Она је истакла да је за повећање енергетске ефикасности Србије веома важна финансијска и техничка подршка ЕУ, јер, каже, то није локално, ни регионално већ глобално питање.

"Зелена агенда је нови модел раста, донеће нова радна места, а у процесу енергетске транзиције морамо да водимо рачуна о томе да она буде праведна", навела је Михајловић.

Додала је да је Србија донела нови законодавни оквир у области рударства и енергетике те да се припремају нове стратегије које ће одредити пут Србије у процесу енергетске транзиције до 2050. године.

Михајловић је истакла да је Србија посвећена регионалном повезивању и у области електроенергетике и у гасном сектору и навела да су изградња Трансбалканског коридора и гасне интерконекција између Србије и Бугарске пројекти су који су важни за енергетску безбедност не само Србије, већ и читавог региона, наводи се у саопштењу.

Комесарка ЕУ за енергетику Кадри Симонс је истакла важну улогу Србије у Енергетској заједници и навела да су инвестиције у Србији улагање у будућност региона и Европе.

"Подржавамо сваки вид прекограничне сарадње, као и иницијативе Србије које иду у правцу одрживог развоја, а и комесар Вархеји и ја ћемо подржати и промовисати нове инвестије и пројекте у области енергетике", рекла је Симонс, наводи се у саопштењу.

Михајловић и румунски министар енергетике о сарадњи

Зорана Михајловић разговарала је са министром енергетике Румуније Вирџилом Данијелом Попескуом о сарадњи и регионалном повезивању и том приликом истакла да је за Србију приоритет регионално повезивање у области енергетике.

Михајловић је са Попескуом разговарала током министарског састанка Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЧ) у Варшави.

"Желимо да заједно радимо на реализацији пројекта ''Ђердап 3''. Ми смо већ разговарали са компанијама које су заинтересоване за овај велики пројекат, али је неопходно да и Румунија буде део тако важног и великог пројекта", рекла је Михајловић, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

Додала је да постоји простор да се сарадња са Румунијом додатно унапреди у области енергетике.

Попеску је рекао да Румунија свакако жели да буде део пројекта "Ђердап 3".

"Спремни смо да детаљније разговарамо о јачању сарадње, не само о ''Ђердапу 3'', већ и о снабдевању гасом, али када говоримо о изградњи нове ХЕ, Румунија свакако жели да буде део тог пројекта", нагласио је Попеску.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести