Михајловићка: Моравски коридор најважнији за Србију

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министрака грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је за Србију Моравски коридор најзначајнији ауто-пут уз Коридор 10 и да изградња може да почне на лето.
autoput
Фото: Tanjug (ilustracija)

„Овај ауто-пут је изузетно важан за државу јер ће спојити коридоре 10 и 11, односно централну Србију, где живи више од пола милиона људи и послује више од 20.000 фирми“, рекла је Михајловићева.

Она је, гостујући у јутарњем програму ТВ Прва, истакла да ће од сутра парламент разматрати Закон о постојању јавног интереса за изградњу Моравског коридора.

„Овај закон ће нам омогућити да будемо бржи и ефикаснији у реализацији изградње овако важног ауто-пута. Вођени лошим искуствима из неких претходних година, ова Влада не започиње ниједан нови пројекат док не припреми све неопходно, пре свега пројектно-техничку документацију и експропријацију. Изградња Моравског коридора специфичан је пројекат јер подразумева изградњу ауто-пута, најмодерније телекомуникационе мреже и заштиту Мораве и њених притока“, казала је Михајловићева.

Према њеним речима, Влада Србије ће уредбом прописати критеријуме за изградњу овог коридора јер нам је у интересу да најбоље компаније реализују тај пројекат. 

"Бехтел'' је једна од најбољих светских компанија. Важно је да радимо са најбољима јер ће нам донети нове технологије, знања и искуства. Да бисмо били у прилици да разговарамо са најбољима морамо имати стабилан буџет, политичку ситуацију и документацију, што смо и обезбедили. Према проценама, ауто-пут од Прељине до Појата биће готов за две и по године, а његова изградња коштаће око 800 милиона евра", рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе подсетила је да је Србија у претходних неколико година изградила 300 км нових ауто-путева и да ове године креће изградња три нова.

„Ова година је кључна за изградњу нових ауто-путева. Почели смо изградњу деонице Коридора 11 од Прељине до Пожеге, на лето почињемо изградњу ауто-пута од Сремске Раче до Кузмина, као и изградњу Моравског коридора. Путеви у Србији су у последњих неколико година потпуно другачијег квалитета и то се види на сваком кораку“, рекла је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести