Михајловићка са ММФ-ом о новим инвестицијама

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је са делегацијом ММФ која борави у Београду разговарала о новом инвестиционом циклусу у области грађевинарства и инфраструктуре као и резултатима који су постигнути у протеклом периоду.
Zorana Mihajlovic i MMF/Tanjug
Фото: Tanjug

Михајловићева је уочи свечаног обележавања 20 година од оснивања Академије инжењерских наука Србије (АИНС), рекла да министарство на чијем је челу сваке године ради и разговара са ММФ-ом и да су резултати тога, каже, управо оно што грађани могу да виде "завршени путеви, пруге али и сви нови пројекти који почињу да се раде", рекла је Михајловићева.

Министарка је рекла да је са делегацијом ММФ-а посебна тема била нови инвестициони циклус, односно, изградња Моравског коридора, деонице Прељина-Пожега на Коридору 11 која ће почети идуће године.

Затим, тема разговора са ММФ-ом била је и наставак радова на прузи Београд -Будимпешта, а било је речи, наводи, и о новом аутопуту Београд - Сарајево:

"То су биле главне теме за које се ММФ интересовао", рекла је Михајловићева.

Каже да што се тиче реформе железнице, да је Србија направила огромне искораке и да већ сада може да се говори о отварању железничког тржишта, неким новим приватним оператерима који ће се појављивати.

"Рекла бих да смо пример у односу на то како реализујемо буџет што значи да све што је за капиталне инвестиције одређено, министарство троши онако како је планирано", каже Михајловићева.

Министарство тражи од Европске инжењерске коморе одузимање лиценци

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре затражило је да се преко Европске инжењерске коморе одузму лиценце иностраним инжењерима који су радили на пројекту Косине 2 у Грделичкој клисури, која се обрушила у августу.

Михајловићева је Танјугу рекла да је "Министарство то урадило не само зато што је то у складу са законом, него зато што хоћемо да одвојимо квалитетне инжењере" од оних који су у неком тренутку радили нешто што није у складу са струком.

"Струка ће рећи да ли су пројекти били добри или не и шта је требало да се уради, а шта је урађено", каже министарка.

Објашњава да одређене ситуације које се дешавају у пракси говоре да постоје проблеми.

Она је подсетила да је Министарство у складу са својим надлежностима тражило од Суда части Инжењерске коморе Србије да преиспита целу ситуацију и да Суд, уколико и ако тако буде сматрао, одузме лиценце за 16 инжењера који су првобитно радили пројекат на Косини 2.

Михајловићева је напоменула да би исто то требало размотрити и за инжењере који су касније потписали нови пројекат косине у Грделици, а који је потом неколико пута препројектован.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести