Министар обишао раднике на градилишту и честитао празник

БЕОГРАД: Поводом Дана грађевинара у Србији министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић обишао је градилиште на Новом Београду, где је запосленима поделио смернице за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама.
Zoran Đorđević obišao radnike na gradilištu i čestitao praznik Foto: Tanjug
Фото: Зоран Ђорђевић обишао раднике на градилишту и честитао празник Фото: Танјуг

Министар је том приликом разговарао с грађевинарима, као и са одговорним руководиоцем градилишта и истакао да ће Инспекторат рада вршити интензивније инспекцијске надзоре у наредном периоду како би се свим запосленима пружила подршка при остваривању права радника.

„Дан грађевинара у Србији искористили смо да проверимо у којим условима радници обављају послове при високим температурама, да ли руководиоци воде рачуна о свим правима радника и да се уверимо да ли се на градилишту поштују смернице за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама. Брига о сваком раднику, као и подизање свести код запослених о правима која им по закону припадају одувек су приоритет ресорног Министарства, као и Владе Републике Србије, која се континуирано залаже за унапређење положаја радника“, рекао је министар.

Том приликом грађевинарима су подељене брошуре, које је припремио Социјално-економски савет, у којима су осим нужних мера за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама наведена и права радника.

Обиласку градилишта присуствовали су директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић, в.д. директор Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула и секретар Социјално-економског савета Душан Петровић, наводи се у саопштењу Министарства.

Ђорђевић: Стратегија за повратак струцњака у земљу 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић изјавио је да ће Координационо тело за праћење економских миграција у јануару наредне године Влади Србије предложити стратегију за повратак у земљу висококвалитетне радне снаге и студената који завршавају студије у иностранству.

"Право време је данас. Ова Влада жели да окупи стручне људе како би разматрали ово питање, и решили га. Неће бити лако зато што економске миграције не погађају најсиромашније земље", рекао је министар на ТВ Хепи.

Он је истакао да имамо потенцијала, али то није довољно, и да сви морају радити на томе, како би побољшали услове, а заинтересовале су се и стране земље које на овом проблему желе да раде са нама, а на овом пројекту хоће да ради и ГИЗ.

Ђорђевић је казао да је такав план нужно направити што пре, како Србија не би дошла у ситуацију, попут рецимо Хрватске, да по уласку у ЕУ дође до великог таласа миграције, када никакве накнадне мере не би могле да помогну. 

Ђорђевић је навео да је за сада разматрано искуство Израела и Финске.

Како је објаснио, према искуству Финске, програм помоћи државе се односио на оне студенте који имају визију и издвајају се од других по својим вештинама и које је држава по завршетку студија запошљавала у домаћим компанијама средње величине и давала им годину до две дана највећу плату коју би могли да зарађују у иностранству.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести