Министарку Михајловић сачекао протест Нишлија 

НИШ, БЕОГРАД: У Нишу је и данас одржан протест због одлуке града да аеродром Константин велики преда на управљање држави, односно Републици Србији, а учесници су „дочекали“ и ресорну министарку Зорану Михајловић, која је дошла на састанак с градским руководством.
zorana mihajlovic nis
Фото: Tanjug (video)

Нишлије које се не слажу са одлуком Града да аеродром уступи држави на управљање без, како сматрају, адекватне накнаде, протестују од суботе.

Они су уз звиждуке и добацивање „испратили“ министарку и градоначелника Дарка Булатовића, као и остале градске функционере.

Вучић: Лицемерје дигло буру

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да град Ниш није у стању да сам управља аеродромом и могући његов даљи развој, те да преласком тог аеродрома у државно власништво Ниш неће бити оштећен, а да ће држава Србија уложити око 20 милиона евра у његово унапређење. 

Вучић је такође одбацио шпекулације да је аеродром преузет у интересу концесионара београдског аеродрома Никола Тесла, те указао да Константин велики суштински „прелази“ из државне у државну својину.

Овде је реч о преласку нечега из државне у државну својину, реч је о две различите институције државе. Нема овде приватизације, рекао је Вучић одговарајући на питање о нишком аеродрому. 

Вучић је реаговања у јавности на преузимање аеродрома, уз подршку опозиционих странака, назвао „најтежим и најгорим лицемерјем“, јер је јасно да град Ниш нема пара за потребна нова улагања у контролни торањ, проширење писте и терминала. 

За то су потребне десетине и десетине милиона, и они знају да тих пара немају, додаје Вучић.

Нећете наш новац, нећете новац државе Србије, нећете наш новац свих грађана Србије у Нишу, мислите да имате сами довољно новца...? Ццеститам вам, хвала вам,  ослободили сте нас тога, рекао је Вучић и приметио да  тај новац може да се искористи и за изградњу аутопута од Митровице преко Кузмина до Бјељине...

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

И ми смо тај проблем решили, све те паре које смо планирали, тих 20 милиона евра, одмах да уложимо у Нишки аеродром... Даћемо овамо и додаћемо још 30-ак милиона евра и изградићемо аутопут до Бјељине, рекао је Вучић и запитао зашто то неко није објаснио грађанима Ниша.

Уместо тога, каже, „наслушао се лажова и превараната“, али и запитао: има ли ико паметан да их пита – „шта је проблем, људи, то је држава Србија, то није краљевина Бутан дошлада вам узме“. 

Држава хоће да да паре, да развије Ниш као центар: А ако хоћете да буде локално руководство и локални аеродром, без динара уложеног у контролни торањ, у терминал... "...

Ниш, међутим, нема пара, истакао је и додао да је држава финансирала и његове фасаде и мостове, јер јој је стало до Ниша, и зато је тамо и највише фабрика изградила.

Он је подсетио да је аеродром у Нишу, пре него што је 2002. формирано јавно предузеће, било у власништву државе, када је био помоћни аеродром, те да је 2010. пребачен у власништво града Ниша, са огромним задужењима и обавезама које се мере десетинама милиона евра. 

Од 2012. како се променила власт, ми помажемо град Ниш, аеродром бележи озбиљан напредак у броју путника, рекао је Вучић и додао да је 2014. забележено укупно 1.335 путника, а данас их је око 331.000. 

Толико о томе ко је заслужан за напредак аеродрома, наводи Вучић. 

Истиче да је садашња власт у Србији „подигла“ аеродром у Нишу, а сад кажу - дајте га граду Нишу. 

Он је нагласио да држава нема никакву обавезу према Вансију, концесионару Николе Тесле, осим да се са њима консултује ако би број путника у Нишу премашио милион у наредних 12, 13 година, што је, истиче, немогуће. 

Прогноза је да ће 2027. нишки  аеродром имати 774.068 путника годишње, те никога ни за шта не морамо да питамо, каже председник и понавља да је и то једфна од лажи којима се обмањује јавност.

Навео је да су  у Нишу највећи протести због тога што људи кажу – „Вучићу, има пара, скрати аутопут за један километар, скрати га да нам исплатиш оно што су нам досовци украли, што су нам други украли пре 10,12 и 15 година што су им досовци покрали, они данас то траже од нас“. 

Све је то због сукоба унутар СНС у Нишу, хтели су да остану тамо, да држава даје паре и да нико не може да их смени, каже Вучић.  

Хоћете да дамо граду Нишу? Нема проблема, вратићемо граду Нишу, хоћете аеродром, изиволите аеродром само немојте да тражите паре од нас, решили смо проблем - ево вам аеродром  и знате шта ће да буде после месец дана? Е људи ми смо се шалили, ово су глупости што причају по улицама, хајде државо уради нешто, навео је Вучић.

Он је поручио да поставе кога хоће у руководство нишког аеродрома. 

Нећете државу Србију у Нишу, изаберите сами и поставите кога хоћете, изаберите руководства, само немојте да тражите новац. Не тражимо од вас ни приходе, ни профит, рекао је Вучић и додао да држава Србија у том случају од аеродрома у Нишу не тражи ни 55 милиона евра обавеза. 

Ево вам отпуст, идите са нуле, водите аеродром. Вас је срамота што Србија хоће да да паре, због тога правите протесте, не знате ни сами зашто протестујете, наводи Вучић. 

Михајловић: Развојна одлука и Ниш и аеродром да напредују

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је изјавила да је прелазак Аеродрома „Константин Велики“ у власништво државе развојна одлука и да је мотивисана великим улагањима која су потребна нишком аеродрому у кратком периоду.

Влада Србије види Ниш као транспортно чвориште, које је стратешки и безбедносно важно, и наш циљ је да се Ниш брже развија. Аеродром остаје у Нишу, летови ће се наставити, запослени ће остати на радним местима и њихов број ће се повећавати, а авио-компаније ће и даље имати своје уговоре и цене које су тим уговорима предвиђене, објаснила је Михајловићева.

Она је у обраћању новинарима, након састанка са руководством Града Ниша, рекла да уколико се не буде улагало у нишки аеродром, остаће на 350.000 путника, а ако се буде наставило инвестирање биће 650.000 до 2021, а 750.000 путника 2027. 

Разлог зашто је Влада дала препоруку Граду Нишу није да би се аеродром затворио, него да би се и сам аеродром и цео Ниш брже развијали, рекла је Михајловићева, каже се у саопштењу.

Фото: Tanjug (video)

Подсетила је да је у последње две године седам пута била у Нишу и да су Влада и председник Србије посебну пажњу посветили развоју Ниша у свим областима инфраструктуре - енергетици и саобраћају, у друмском, железничком, ваздушном саобраћају. 

Како је рекла све анализе показују да у нишки аеродром мора да се улаже много брже да би могао да држи корак са другим аеродромима у окружењу. 

Наше процене су да је потребно да се уложи још 15 милиона евра да би „Константин Велики“ ишао у корак с аеродромима у окружењу. Ми немамо 10 година да чекамо да Град Ниш уложи 10 милиона евра, нити је могуће да се инвестиције, које су важне посебно због безбедносних стандарда, реализују донацијама, као до сада, додала је.

Нагласила је и да је Влада Србије у претходне три године уложила 3,6 милиона евра у Аеродром „Константин Велики“, а Град Ниш још два милиона евра кроз субвенције, и да захваљујући томе аеродром данас има 331.000 путника. 

Говорећи о критикама дела опозиције она је подсетила да Зоран Живковић ни као премијер, ни као градоначелник, није вратио тада државни аеродром у власништво Града, него је то урађено 2010.     

Она је негирала да постоје било какви планови о продаји нишког аеродрома, као и да је одлука о промени власника повезана са уговором о концесији за Аеродром „Никола Тесла“ и додала да ће сви моћи да се увере кад се заврши примопредаја концесионару и кад уговор буде објављен.

Коментаришући протест грађана испред Градске куће, Михајловић је рекла да  верује да нема никога ко не жели да се Ниш развија и додала:
Немам проблем да тих 20-30 људи има свој став, то је нормално у демократској земљи, али морају да се знају и чињенице.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести