Министарство: Србија и ЕУ постигле договор о шест препорука

БЕОГРАД: Србија и ЕУ су постигле договор о шест препорука које се тичу додатног ублажавања негативног утицаја ширења вируса корона на раст и запосленост путем адекватних дискреционих мера фискалне политике, подршке економског опоравка кроз повећање капиталне потрошње усмерене на раст, у смислу повећаног удела потрошње у БДП-у у 2020. години, као и на средњорочном плану.
srbija eu, tanjug
Фото: Tanjug

Такође, договор је постигнут и о побољшању управљања предузећима у државном власништву, између осталог, путем реструктуирања, саопштило је Министарство финансија након министарског дијалога између министара економије и финансија држава чланица Европске уније, Западног Балкана и Турске.

Састанку који одржан путем видео конференције присутвовали су и представници Европске комисије и Европске централне банке, а у име Србије министар финансија Синиша Мали и гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

На састанку су представљени програми економских реформи док је главна тема састанка била санирање економских последица вируса корона.

Препоруке су усмерене и на помно праћење изазова по финансијску стабилност, који су резлтат пандемије вируса корона и предузимање адекватних мера.

Те мере се тичу обезбеђивања делотворне, транспарентне и недискриминаторне подршке погођеним предузећима, предузимање мера за очување запослености посредством краткорочних програма и делотворних мера активне политике тржишта рада, као и побољшање социјалних трансфера како би се омогућила адекватна подршка лицима са ниским приходима, која су у ризику од сиромаштва или социјалне искључености.

Србија је данас добила велике похвале Европске комисије за економске реформе и резултате који су постигнути у претходном периоду, у 2019. години, као и за донете мере помоћи грађанима и привреди намењене отклањању последица пандемије на домаћу економију, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је након конференције Савета за економска и финансијска питања ЕУ, која је организована путем видео линка, рекао да је данашњи онлајн састанак био прилика да сви министри финансија Западног Балкана представе мере економске политике које су предузели како би се борили против негативних последица Ковида-19.

"Србија је по ко зна који пут добила велике похвале за економске реформе, за резултате које смо постигли у претходном периоду, у 2019. години, и сада и за мере које смо представили", рекао је Мали за Танјуг.

Кризу је држава дочекала са здравим јавним финансијама, снажна, са довољно новца у буџету, високим девизним резервама и четири године суфицита у буџету, подсетио је Мали.

На тој основи су, додаје, и предузете мере па је држава могла да обезбеди 5,1 милијарду евра помоћ привреди и грађанима.

"То је имало велики ођек у Европској комисији. Мислим да смо од свих земаља које су данас представљале своје програме убедљиво најјачи, убедљиво најозбиљнији", истакао је Мали након двосатног онлајн састанка.

Зато, каже, држава са правом очекује добре резултате до краја ове године.

И Европска комисија каже да ће актуелна "криза најмање лоше утицати на Србију", односно, очекују се најбољи резултати Србије по питању стопе раста до краја године, рекао је Мали.

Подсећа да је у првом кварталу Србија имала стопу раста БДП-а од 5,0 одсто, док је Еврозона пала 3,3 посто.

"Остале земље су далеко иза нас. То нам даје за право да ову годину очекујемо са најбољим резултатом од свих земаља, не само у региону, него и можда у Европи", рекао је министар финансија.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести