Министарство: Три пријаве инвеститора за РТБ Бор

БЕОГРАД: У предвиђеном року стигле су три пријаве за учешће у поступку приватизације Рударско-топионичарског басена Бор (РТБ Бор), саопштило је вечерас Министарство привреде.
rtb bor, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео), илустрација

До предвиђеног рока који је истекао у 13 часова пријаве су послале компаније из Канаде, Кине и из Русије, наводи Министарство.
Комисија за спровођење поступка прегледа достављену документацију, након чега ће се наставити са даљим поступком.

Интересовање за РТБ је пре тендера показало 11 компанија из Русије, Кине, Канаде, Турске и казахстанско-европски конзорцијум, које су у протеклих годину дана потписале уговор о поверљивости и које су радиле “Дју дилиџенс”.

Премијерка Ана Брнабић је изјавила раније у Мајданепку да су намање три компаније заинтересоване за стратешко партнерство у РТБ-у Бор.

На питање новинара да ли ће држава остати већински власник, рекла је да ће то зависити од самих понуда.

Минимум је да имамо гаранције да ће сви запослени задржати свој посао и да ће најмање улагање бити 350 милиона долара и да ће у наредних четири до пет година производња бити повећана између три и четири пута. У  зависности од  тога ћемо видети како ће се држава позиционирати у самом власништву, казала је она.

Компаније су за откуп тендерске документације морале да издвоје 10.000 долара, а предуслов за разматрање понуда је уплата депозита или достављање банкарске гаранције од милион долара.

Право на подношење пријаве су имале компаније које се последњих десет година у континуитету баве експлоатацијом бакра и осталих обојених и племенитих метала са приходом од најмање пола милијарде америчких долара у протеклој години.

РТБ укупно запошљава око 5.000 људи.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести