Мишел Обама, Бијонсе, Мадона, Меланија Трамп и друге даме носе гардеробу наших креатора

Роксанда Илинчић, Мелина Џиновић, Борис Карготић и Марко Митановски су међу ретким модним дизајнерима из Србије којима је пошло за руком да креације потписане њиховим именом понесу неке од светски познатих личности.
moda 1
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Да ли због талента, одређених веза у светском шоу-бизнису и моди или пак захваљујући срећи, они су успели да стану у ред оних који диктирају модне трендове у свету и да о њима светски медији пишу у суперлативу.

Председница Националне коморе за моду Србије и манифестације „Serbia Fashion Week” Светлана Хорват сматра да је важно то што наши дизајнери облаче светске звезде јер су на тај начин изузетно видљиви на иностраној сцени. Ипак, додаје, да би од свог имена направили бренд, потребни су новац и контакти. Она каже да је данас и наша земља препозната у свету по моди, и додаје да је мисија „Српске недеље моде”, коју годинама организује, од почетка и била та да српски дизајнери и таленти буду препознатљиви, што се, како тврди, и остварује.

Иако је тешко освојити свет, ипак има и оних који су у томе успели. Једна од најуспешнијих српских дизајнерки је Београђанка Роксанда Илинчић, која живи у Лондону, одакле је свој модни бренд „Роксанда” раширила по целом свету, па гардеробу са својим потписом продаје посредством више од 120 дистрибутера широм света у око 40 земаља. Белу хаљину коју је креирала та српска дизајнерка понела је прва дама Америке Меланија Трамп на Републиканској конвенцији у Кливленду и побрала све похвале модних критичара. Војвоткиња од Кембриџа Кејт Мидлтон често носи њене креације, а посебно је у светској јавности била запажена једноставна светлоплава хаљина коју је та дама носила на чајанки поводом рођендана краљице Елизабете. Роксандине модне комаде понеле су и Мишел Обама, супруга британског премијера Саманта Камерон, Лејди Гага, Шарлиз Терон, Кристен Стјуарт, Кира Најтли, Емили Блант, Кејт Хадсон, Пенелопе Круз, Гвинет Палтроу, Кејт Бланчет, Ен Хатавеј и многе друге. Њен рад награђен је и бројним модним признањима.


Уложити у развој бренда

– Веома је тешко успети на глобалном нивоу у било којој професији, а свакако и када је реч о модном дизајну, јер таленат чини само пет одсто, а 45 посвећеност и рад, док преосталих 50 одсто јесте капитал који треба уложити у развој бренда, као и прави контакти у том прилично затвореном свету – наглашава Светлана Хорват, и додаје да је модна индустрија веома захтевна и немилосрдна. – Наши дизајнери не само да могу да парирају светским именима већ то они увелико и раде својим талентом. Потребна им је финансијска подршка, односно инвеститори, који би препознали своју пословну шансу у таквом послу. Или државна стратешка помоћ, попут многих држава које то увелико чине у циљу подизања бренд-имиџа своје земље јер је мода један од најмоћнијих канала комуникације. Затим и у циљу улагања у развој те индустријске гране, која је на четвртом месту у свету по промету капитала.


Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Међу онима који су се већ афирмисали у иностранству је и Мелина Џиновић, која је отворила модну кућу „Хамел” у Београду, где је и почела да дизајнира и промовише елегантне комаде женске гардеробе и до данас свој рад проширила до Кана и Мајамија, где је имала своју ревију у оквиру тамошње Недеље моде. Интересантно је да су њен рад препознале Џенифер Лопез и Шерон Стоун, које су постале и њене сталне муштерије. Након што су, осим те две даме, њене креације понеле и Бритни Спирс, Мараја Кери, Софија Вергара, Кејт Бекинсејл, Кет Садлер, Памела Андерсон и друге, Мелинино име појављивало се у светским медијима попут „Вога” и „Базара”. На домаћем тржишту за њене креације потребно је издвојити између 50.000 и 120.000 динара, а није познато по којој цени су поменуте успешне даме пазариле елегантне хаљине које су носиле на различитим свечаним догађајима.

Пре неколико година Кејт Мидлтон пазарила је више од десет пари рукавица које је креирала српска модна дизајнера Евица Милованов Пенезић, а ћерка америчког председника Тифани Трамп је купила чак пет бунди с потписом наше дизајнерке Ирене Граховац. Хаљине и накит које дизајнира млади модни креатор Борис Карготић, који стоји иза бренда „ДеМоде”, на својим наступима носиле су певачице Бијонсе, Лејди Гага, Ники Минаж и Мадона. И рад дизајнера Марка Митановског пре неколико година доспео је у епицентар светске јавности када је дизајнирао костиме за певачицу Лејди Гагу, чији је стилиста препознао његов потенцијал на лондонској Недељи моде. Облачио је и Палому Феит, а сарађивао је и са Скин из бенда „Skunk Anansie”, Софи Елис Бекстор, Кејти Мелуе, Стивом Стренжом из бенда „Visage”, Шер Лојд, Сканд Анаси, Имодести Блејз, „Брокен хартс” и другима. Својевремено су и хаљине Звонка Марковића носиле учесница ријалитија „Породица Кардашијан” Кајли Џенер и певачица Ашанти.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести