Почели званични разговори мисије ММФ с делегацијом Србије

БЕОГРАД: Пленарним састанком, одржаним у Народној банци Србије, су почели званични разговори представника Србије с мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ). 
tabakovic mali mmf
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Делегацију Србије предводи гувернер НБС Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Србије у ММФ-у, а у разговорима су учествовали и представници министарстава финансија и привреде. 

Мисија ММФ-а, коју предводи Џејмс Роуф, борави у Београду од 28. јануара до 5. фебруара 2019. 

Током посете мисије, биће разматрано спроводење програма макроекономских и структурних реформи који је подржан Инструментом за координацију политика (ИПЦ), саопштено је из Народне банке. 

Инструмент је одобрен Србији у јулу 2018, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава.

Програм има за циљ повећање нивоа инвестиција, даљи раст запослености у приватном сектору, смањење сиве економије и убрзање реформи. Током посете мисије разговараће се и о изгледима и пројекцијама за период  2019 - 2020. године. 
Истовремено, биће најављене теме за консултације по члану ИВ Статута ММФ-а, које ће за Републику Србију бити обављене током текуће године. 

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Редовне консултације обављају се са свим земљама чланицама у оквиру спровођења надзорне функције ММФ-а. У оквиру консултација, чланови мисије анализираће целокупна привредна кретања у Србији, као и економске политике и мере. 

Претходне консултације по члану ИВ Статута ММФ-а са Србијом обављене су крајем августа 2017.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести