МК Група добила сагласност за преузимање Викторија групе

БЕОГРАД: Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) одобрила је МК Групи стицање непосредне појединачне контроле над компанијом Викторија Група и њеним зависним друштвима куповином 67 процената акција, наводи се у решењу објављеном на сајту КЗК.
Viktorija grupa, poslovna zgrada Foto: victoriaoil.rs
Фото: victoriaoil.rs

Бизнисмен Милија Бабовић је почетком 2019. године поседовао 45 процената акција у Викторија групи, а додатних 22,5 одсто је у власнуштву саме Викторија групе.

У саставу ове групе послује 12 зависних компанија. Цела група је за 2018. годину исказала губитак изнад висине капитала од 6,89 милијарди динара.

Како је МК Група преузела 2018. сва потраживања поверилаца према Викторија групи, Комисију је интересовало да ли је на тај начин већ стекла контролу над Викторијом, на шта је из МК-а Групе одговорено да није, већ да су у позицији кредитора.

Ефекте концентрације преузимања Викторија групе КЗК је испитивала на 17 релавантних тржишта производа и утврдила да МК Група није активна на седам од тих тржишта.

Комисија је закључила да ће спровођењем концентрације доћи до јачања тржишне снаге МК Групе хоризонтално, али неће доћи до негативних вертикалних ефеката кроз затварања тржишта ових производа, наводи се у образлажењу одлуке КЗК.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести