ММФ и НБС: Наставити са политикама које дају резултате

БЕОГРАД: Са политикама које дају добре резултате треба наставити, заједнички је закључак са пленарног састанка одржаног данас у Народној банци Србије, којим су започели званични разговори с мисијом Међународног монетарног фонда.
Танјуг/Сава Радовановић/ММФ у Србији
Фото: Танјуг/Сава Радовановић/ММФ у Србији

Разговоре је предводила Јоргованка Табаковић, гувернер НБС и гувернер Србије у ММФ-у, а на челу мисије ММФ-а је био Јан Кејс Мартејн.

Током посете мисије ММФ-а, која ће боравити у Београду од 24. до 28. фебруара, биће разматрана актуелна фискална, монетарна и укупна макроекономска кретања, као и изгледи и пројекције за наредни период, подсећа се у саопштењу НБС.

Гувернер Јоргованка Табаковић је током састанка посебно истакла да ће, пошто је институција на чијем је челу све реформске циљеве испунила, НБС наставити да даје пуну подршку економском програму спровођењем политике којом се више од седам и по година уназад даје пун допринос укупној стабилности земље.

"Народна банка Србије неће мењати смер ни правац - наставља да буде чувар стабилности, да делује проактивно и да буде један од лидера у иновацијама”, рекла је гувернер.

Подсетила је и да, захваљујући добро одмереним мерама, НБС седму годину заредом инфлацију држи чврсто под контролом. На крају прошле године међугодишња инфлација износила је 1,9 одсто, што је и њен просек за целу годину.

Адекватним мерама и политикама и учешће проблематичних кредита на крају децембра спуштено је на ниво од 4,1 посто, чиме је њихово учешће сада за 80 процената ниже него у периоду када смо почели да примењујемо Стратегију за њихово решавање.

Представници ММФ-а сагласили су се да су резултати и на том плану импресивни.

Анализирани су и фактори који су довели до тога да раст српске економије надмаши сва очекивања.

"С растом економске активности у 2019. од 4,2 процента, колико износи наша последња процена, Србија је била једна од ретких земаља у којима је раст у 2019. години надмашио све пројекције рађене у току године. Поред тога, с растом бруто домаћег производа од 6,1 одсто у четвртом тромесечју, Србија је у највећој мери допринела расту региона Западног Балкана, што такође потврђује да је политика која се спроводи у Србији адекватна”, оценила је гувернер Табаковић.

Истакла је такође да смо се издвојили и по извозу издвојили, "јер је Србија једна од ретких земаља у којој је извоз растао брже у 2019. у односу на 2018. годину”, што је резултат који су представници ММФ-а похвалили.

У погледу динаризације, посебно је значајан раст динарске штедње у току прошле године од 30 одсто, као показатељ раста поверења у домаћу валуту. Садашњи ниво динарске штедње пет пута је виши него у 2012. години, када смо кренули са Стратегијом динаризације.

"Србија данас има и дванаестогодишњу динарску хартију, што је одраз поверења у стабилност коју обезбеђујемо, а ми ћемо наставити да радимо активно на продужењу динарске криве приноса”, навела је Табаковић.

Разговарано је и о јануарској одлуци "Ј.П. Морган"-а да с позитивним изгледима разматра укључивање наших динарских обвезница у свој индекс државних обвезница земаља у успону.

"Њихова одлука нас посебно радује, јер на том укључивању радимо дуго, наше секундарно тржиште се убрзано развија и доста смо радили да тај циљ и остваримо”, рекла је гувернер НБС.

Представници ММФ-а су посебно поздравили доношење регулаторних решења којима се подстиче динарско кредитирање, са акцентом на мала и средња предузећа.

Уз пуну подршку одрживом расту и развоју финансијског тржишта, као изузетно важне за укупан развој и напредак оцењене су и активности НБС на плану иновација.

"Са преко десет милиона трансакција у ИПС НБС систему током петнаест месеци његовог рада, Народна банка Србије, у сарадњи с банкама, наставља да осавремењује платне услуге увођењем инстант плаћања и ЉР кода и на продајним местима, тј. код малих трговаца”, навела је Табаковић.

Након што су представницима ММФ-а представљене иновације у плаћањима, Мартејн је оценио да је импресиониран резултатима НБС на том плану и да је по томе испред и најразвијенијих економија света.

"Много тога је урађено, и по свим тим основама Србија је данас заслужено на корак од инвестиционог рејтинга, иако нас ниво инвестиција и услови финансирања већ сврставају у ред тих земаља. С бруто страним директним инвестицијама од 3,8 милијарди евра, Србија је у претходне две године привукла око 55 одсто свих страних директних инвестиција на Западном Балкану. Кључно је сачувати стабилност, не мењати политике које дају резултате и наставити реформе у свим кључним областима”, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Посета мисије представља почетак активности у оквиру наредног, четвртог полугодишњег разматрања спровођења економског програма Републике Србије, који је подржан Инструментом за координацију политика.

Треће разматрање резултата економског програма окончано је 19. децембра претходне године, када је Одбор извршних директора ММФ-а донео одлуку о успешном завршетку тог разматрања. Одлука је донета без одржавања формалног састанка Одбора, што је могућност која се користи када се процени да формална дискусија није потребна, с обзиром на добро спровођење мера економске политике и добре макроекономске резултате које Србија континуирано остварује.

Инструмент за координацију политика одобрен је Србији у јулу 2018, на период од 30 месеци, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава, подсећа се у саопштењу НБС.

 

  

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести