ММФ: Коронавирус озбиљна неизвесност, смањити друге ризике

ВАШИНГТОН: Директорка ММФ-а Кристалина Георгиева сматра да епидемија коронавируса у Кини представља највећу неизвесност с којом се суочава глобална економија и да министри финансија Г20 и централни банкари треба да предузму мере за смањење других ризика као што су трговина, климатске промене и неједнакост.
Kristalina Georgijeva nova direktorka MMF  Foto: AP Photo/Jose Luis Magana
Фото: Кристалина Георгијева нова директорка ММФ  Фото: AP Photo/Jose Luis Magana

Међународни монетарни фонд процењује да ће се кинеска економија у кратком року опоравити уколико се поремећаји изазвани коронавирусом брзо заврше, док би ширење епидемије резултирало "оштријим и дуготрајнијим успоравањем раста Кине“, уз веће глобалне последице, написала је Георгиева у данашњем блогу на веб сајту Фонда.

Она је подсетила да је ММФ у јануару прогнозирао јачање глобалног раста у 2020. години на 3,3 процента са прошлогодишњих "разочаравајућих" 2,9 процената, пошто су уочени знаци стабилизације и смањења ризика, укључујући постизање прве фазе трговинског споразума између Кине и САД-а.

Међутим, додаје Георгиева, у јануару нисмо предвидели глобалну здравствену опасност, што је, како наводи, чињеница која подсећа како непредвиђени догађаји могу да угрозе крхки опоравак раста.

Истичући да је глобална економија далеко од чврстих темеља, шефица ММФ-а је поручила да је, и према најбољим сценаријима, пројектована стопа раста у свету још увек скромна у превише делова планете, подвлачећи потребу да се реше и смање неизвесности које су везане за питања попут трговине, климатских промена и неједнакости.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести