ММФ похвалио измене и допуне Закона о ПИО

БЕОГРАД: Делегација Међународнг монетарног фонда (ММФ) похвалила је данас, у разговорима с министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем, измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању и напоре које министарство улаже ради стварања бољих услова живота за грађане Србије.
Šef delegacije MMF, Džejms Ruf Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Министар Ђорђевић је чланове делегације ММФ-а, с Џејмсом Руфом на челу, информисао о будућим плановима министарства и досадашњим резултатима, као и о изменама и допунама Закона о ПИО, саопштено је из ресорног министарства.

Ђорђевић је истакао да су приоритети рада тог министарства смањење незапослености, спречавање рада "на црно“, као и брига о пензионерима и обезбеђивање бољег квалитета живота свих грађана Србије.

"Прилике за запошљавање и стручно оспособљавање пружамо свима, како запосленима, тако и незапосленим лицима. Свесни чињенице да ће један део грађана, отварањем граница према ЕУ, желети да оде из своје земље у потрази за бољим послом, желимо да то спречимо, пружајући им све потребне услове за сигурнију будућност", нагласио је министар на састанку представницима Фонда. 

Преквалификацијом и доквалификацијом, како је навео, обезбедићемо грађанима да унапреде своје вештине и баве се оним занимањима која су потребна на тржишту рада и која ће им донети бољу зараду.

Ђорђевић је додао да ће грађани бити задовољни и успешни у својој земљи уколико раде посао који воле и за који су добро плаћени.

Истакао је, такође, да Влада Србије води посебну бригу о најстаријим грађанима, који су највише били погођени реформама спроведених 2014. године, напомињући да пензионери морају да осете да је стање у Србији боље.

"Изменама и допунама Закона о ПиО престао је да важи Закон који се односио на привремено смањење пензија и то је оно што је најбитније за наше пензионере. Гледаћемо да се суфицит у буџету и добри економски резултати одразе на материјални положај пензионера и да се повећања пензија врше у складу са могућностима“, рекао је Ђорђевић.

Предочио је да ће и права на бенефицирани радни стаж бити под већом контролом.

Према речима министра, Влада Србије ће у наредној години, као и у претходне две, настојати да се бори против сиве економије и развије свест код свих грађана да рад "на црно" не штети само држави, већ и свим њеним грађанима, као и послодавцима. 

Ђорђевић је рекао да ће сваког петка Министарство на свом сајту објављивати списак нерегистрованих и регистрованих субјеката и послодаваца код којих су затечена лица која раде "на црно", како би сви грађани увидели да ниједан послодавац нема протекције.

Навео је да Министарство жели да свим грађанима помогне и обезбеди боље услове за живот, али да не троши више од онога чиме држава располаже.

Министар је рекао и да је жеља Владе Србије да се у наредним годинама минимална цена рада и пензија сведу најмање на ниво потрошачке корпе.

Шеф Мисије Џејмс Руф истакао је да ММФ има одличну сарадњу и отворен однос са министарством за рад, и похвалио измене и допуне Закона о ПиО као и све напоре који се улажу ради стварања бољих услова живота за грађане Србије, истичући да ово министарство може да очекује пуну подршку ММФ-а, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести