Мобилна тефонија обрне 115 милијарди динара

НОВИ САД: Укупан приход остварен на тржишту електронских комуникација Србије у 2018. износио је око 198,7 милијарди динара, што је 3,9 одсто више у односу на 2017. годину, а директор РАТЕЛ-а Владица Тинтор каже да су то врло добри и оптимистични резултати.
mobilni telefoni pixabay
Фото: pixabay.com

Раст прихода у претходној години од 3,9 одсто, што је готово 200 милијарди динара, добар је показатељ зато што смо 2016. и 2017. имали раст од свега један одсто, рекао је Тинтор за Танјуг.

Највећи део у укупним приходима остварен је, као и претходних година, од пружања услуге мобилне телефоније, и он чини 58,2 одсто укупних прихода, што је 115,6 милијарди динара.

Тинтор је рекао да су још бољи показатељ инвестиције у тржиште електронске комуникације, које су у 2018. износиле више од 40 милијарди динара, што је раст од 27 одсто. Две трећине укупних инвестиција утрошено је у мобилну телефонију (17 милијарди динара) и у фиксну мрежу (11,1 милијарди).

Те инвестиције су сигурно довеле до раста тржишта у 2018. години, рекао је Тинтор.

Навео је да је раст инвестиција у 2017. години био један одсто, док је у 2016. био негативан. По подацима РАТЕЛ-а, током претходне године било је десет одсто мање приговора корисника на квалитет електронских комуникационих услуга у просеку за све врсте услуга. Највећи проценат приговора (девет одсто) односио се на квалитет услуге широкопојасног приступа интернету.

Апликација „РАТЕЛ НетТест”, која омогућава мерење квалитета интернет услуга, унапређена је прошле године, тако да су сада сви резултати мерења отворени и јавно доступни крајним корисницима, кажу у РАТЕЛ-у.

Наводе да се предност те функционалности огледа у томе што сада увидом у резултате мерења на довољно великом броју узорака у одређеној области, крајњи корисник може имати информацију о квалитету мрежа оператора на посматраној локацији.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести