МОДЕРНИЗАЦИЈА РАФИНЕРИЈЕ У дубокој преради 300 милиона евра

Када у Рафинерији нафте у Панчеву буде завршена изградња постројења дубоке прераде, то ће бити једна од најмодернијих рафинерија у Европи.
d
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, у току је изградња постројења дубоке прераде с технологијом одложеног коксовања, а почетак рада новог постројења очекује се у трећем кварталу 2019. године. Реч је о капиталном пројекту друге фазе модернизације прерађивачких капацитета и једном од највећих  инвестиционих пројеката у Србији, вредном више од 300 милиона евра. Захваљујући тој инвестицији, у рафинерији ће бити повећана производња висококвалитетног бензина, дизела и течног гаса и започета производња кокса, нуспроизвода прераде нафте, који се у Србију увози.

По речима је директора Блока „Прерада” Владимира Гагића, захваљујући том постројењу, у Рафинерији нафте у Панчеву престаће  производња мазута, чија ће употреба бити забрањена до краја следеће године, док ће, истовремено, производња дизел-горива бити повећана 35 одсто. Такође, дубина прераде ће с 84 одсто бити повећана на 99 одсто, што заправо значи да ће се у рафинерији практично производити само „бели” производи. Стартом новог постројења капацитет рафинерије у Панчеву биће повећан на 4,2 милион тона годишње, а те количине су довољне и за тржиште Србије, али и за извоз.


Домаће гориво на пумпама у региону

У Рафинерији нафте у Панчеву производе се и на тржиште пласирају горива еуро5 квалитета, што је омогућено захваљујући првој фази модернизације у коју је уложено 500 милиона евра. Нафтни деривати произведени у тој рафинерији се, осим у Србији, продају и на тржиштима у региону, односно гориво се извози у Босну и Херцеговину, Бугарску, Румунију и Хрватску.


Модернизација у панчевачкој рафинерији има и друге позитивне ефекте. Након што постројење дубоке прераде буде почело да ради, производиће се од око 140.000 до 160.000 тона кокса. У Србију се годишње увози око 100.000 тона кокса, који се користи у цементној индустрији, те ће количине које ће се производити у панчевачкој рафинерији задовољити потребе домаћег тржишта, а преостаће га и за извоз. Осим што ће бити повећана производња најквалитетнијих нафтних деривата, позитивни ефекти биће видљиви и у сфери екологије, односно заштите животне средине. Престанак производње мазута с високим садржајем сумпора Србији ће омогућити да испуни међународне обавезе везане за ограничавање коришћења горива која имају висок садржај сумпора, биће унапређена енергетска ефикасност рафинерије, смањена емисија прашкастих материја и повећана безбедност на раду.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести