МОДИФИКОВАНА ШВАЈЦАРСКА ФОРМУЛА Нова рачуница за веће пензије

Министар финансија Синиша Мали најавио је  да ће „швајцарска формула” за израчунавање пензија бити модфикована да би пензије биле што веће, а да сутра почиње исплата другог дела пензија увећаних 5,4 одсто у односу на 2019. годину.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Дневник, илустрација

Мали је корисницима Геронтолошког центра на Бежанијској коси у Београду рекао да су он и министар за рад Зоран Ђорђевић о

моделу за израчунавање пензија разговарали с председником Србије Александром Вучићем.

Прецизирао је да је „швајцарска формула” уведена да би пензије биле све веће, и навео да су добили налог од Вучића да пензије не расту само по „швајцарској формули” него да та формула буде модификована да би пензије биле што веће.

– Како нам расте стандард, како расте наша економија, тако и пензије иду горе – рекао је Мали. – Синоћ сам се чуо с председником Вучићем, дао ми је налог и обавезу, и мени и Зорану Ђорђевићу, да нађемо начин да пензије не расту само по швајцарској формули него да расту и боље и више од тога, да модификујемо ту формулу и да пензије буду још веће.

Нагласио је да је циљ да 2025. године просечна пензија у Србији буде 440 евра што је, каже, готово дупло више него данас, када је просечна пензија око 230 евра.

Циљ је да 2025. године просечна пензија у Србији буде 440 евра, што је готово дупло више него данас, када је просечна пензија око 230 евра (Синиша Мали)

– Готово дупло већа за само пет година. Можемо заједно то да остваримо само ако наставимо да се боримо за Србију, као што смо се борили до сада – поручио је Мали, који је с министром Ђорђевићем посетио Геронтолошки центар.

Подсетио је на то да је Србија 2013. године била пред банкротом, суочена с великим изазовима, а данас је земља која је потпуно стабилна.

Данас су, каже Мали, јавне финансије потпуно стабилне, стопа раста економије је изнад четири одсто већ другу годину заредом, а суфицит у буyету бележи се четврту годину заредом.


Могуће оснажење

Фискални савет прошле године направио је анализу у којој је указао на могућност да ће, ако током дужег периода будемо имали веома висок привредни раст и висок раст зарада, учешће пензија у БДП-у кренути да пада и испод циљаних десет процената, што је уједно и европски просек.

Члан Фискалног савета Никола Алтипармаков рекао је раније да је „швајцарски модел” добар и да су у том савету такође мишљења да би могао да се „оснажи”.

– Сугерисали смо зато да се, осим „швајцарске формуле” убаци још један додатни механизам међугенерацијске солидарности, а то подразумева да, ако се десе високе стопе привредног раста и учешће пензија смањи на 9,5 процената БДП-а, дође до аутоматског ванредног усклађивања за пет одсто да би се учешће пензија у БДП-у вратило на десет процената, што је европска пракса и економски је одрживо за Србију – истакао је Алтипармаков.


Нагласио је да је највећи терет реформи, које су почеле још 2014. године, поднели најстарији суграђани, којима је захвалио у име председника Вучића и Владе Србије.

– Без вас, без тог терета који сте поднели, ми не бисмо данас били овде. Разлика је у томе што 2013. и 2014. није било одакле да се исплате пензије јер је држава била пред банкротом, а данас имамо ситуацију да су пензије стабилне, да расту из године у годину – поручио је Мали.

Иначе, данас почиње исплата другог дела пензија увећаних 5,4 одсто у односу на 2019. годину.

По подацима Фонда ПИО, у Србији има око 1,7 милион пензионера, а просечна пензија износи око 26.000 динара.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести