Могу ли зараде у јавном сектору бити дупло веће од оних у приватном?

Подаци Републичког завода за статистику показују да су нето септембарске плате запослених у јавном сектору биле 54.031 динар, а ван њега 44.934.
radnici.jpg
Фото: Ilustracija, freeimages.com

Разлика је 9.897 динара. У исто време, такође по подацима РЗС-а, у септембру су зараде запослених у правним лицима биле 50.864 динара, а код предузетника 25.818. Разлика је чак 25.046 динара.

Док министар финансија Синиша Мали објашњава да је повећање плата запослених у јавном сектору од седам  до 12 одсто од наредне године реално, Фискални саввет Србије сматра да оно не одговара расту економске снаге земље, као и да није добро да буде дупло веће од раста плата у приватном сектору. Тако председник Фискалног савета Србије Павле Петровић оцењује да ће плате у јавном сектору ове године порасти у просеку девет одсто, а у приватном упола мање – око пет процената. Његова прогноза је да плате у приватном сектору неће расти више од пет процената ни наредне године .

– Зашто би плате у јавном сектору расле дупло брже него у приватном сектору? – пита професор Петровић. – У приватном сектору плате се одређују на тржишту сразмерно продуктивности.

4,5 одсто номинални раст зарада у привредним друштвима

Ни за професора Економског факултета у Београду Јурија Бајеца није добро да постоји велика разлика у динамици плата у јавном и приватном сектору, колико год да је јавни сектор битан. Он подсећа на то да се додата вредност ствара у привреди.

Координатор Мреже за пословну подршку Драгољуб Рајић подсећа на то да је Анкета о радној снази и кретању зарада у привреди у првих осам месеци ове године обухватила 420.000 предузетника и њихових запослених и да је показала да је номинални раст зарада у привредним друштвима око 4,5 одсто, а код предузетника само 1,5 проценат.

1,5 процената веће плате код предузетника

– Ако се то има у виду, може се доћи до закључка да је реалан раст плата у овој години у приведи око три процента – сматра Рајић. – Не очекујем да ће догодине плате у приватном сектору порасти пет одсто. У већини земаља ЕУ зарада у јавном сектору је по формули 50 одсто од раста у приватном сектору плус годишња инфлација, а ми радимо обрнуто.

Члан Председништва Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић тврди да у реалном сектору није могуће повећати плате више од раста привреде, који ће ове годинебити око четири одсто, а толико очекује и наредне.


За привреднике мало, за државу много

Министар финансија Синиша Мали, на замерке привредника да је смањење намета од 0,75 одсто на зараде „мање од једног процента”, одговара да за државу тај потез није био лак јер то буyет кошта 12 милијарди динара, односно 100 милиона евра.

– Нису то мале цифре, а то је само први корак јер је дугорочно опредељење државе растерећење привреде да би постала атрактивнија и конкурентнија – навео је он.


– Већи раст зарада од тога могу добити радници у секторима или појединачним компанијама које имају већи раст или пак они чија су занимања дефицитарна, попут возача, па су послодавци приморани на то да их више плате – оцењује Атанацковић.

Он не спори да би повишице у јавном сектору које се најављују за наредну годину кроз потрошњу могле донекле повећати промет у угоститељству, трговини и туризму, што би довело до раста БДП-а, али сматра да то није довољно за знатно веће плате у реалном сектору, односно за онолико повећање колико добија јавни сектор.

– Укидање доприноса за незапосленсот од 0,75 одсто је релативно мало растерећење за послодавце, а видећемо какве ће ефекте по привреду имати друге мере које припрема Влада Србије кроз измене пореских закона – закључио је Атанацковић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести