Момировић: Две фабрике за прераду отпадних вода, инвестиција 40 милиона евра

ЛАЗАРЕВАЦ: Министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић најавио је данас у Лазаревцу изградњу два погона за прераду отпадних вода, 75 километара канализационе мреже и кружног тока и пасареле у близини језера Очага.
momirovic
Фото: Танјуг (Тара Радовановић)

Момировић је после састанка с руководством општине рекао да је влада Србије донела закључак о изградњи кружног тока и најавио да ће радови почети крајем лета или почетком јесени, а до тада, како је нагласио, треба завршити све законске процедуре око пројектовања.

Он је казао да је упознат са проблемом кружног тока у близини језера Очага и ризицима за безбедност у саобраћају, посебно у летњем периоду када је појачан саобраћај у том делу Лазаревца.

"Апелујем на руководство општине да наставе са притиском који је позитиван како не бисмо губили динамику. Ово је важна ствар за Лазаревац, Београд и све грађане који гравитирају ка овом делу Србије, а ми смо одлучни да то брзо изградимо", рекао је Момировић.

Он је навео да је са руководством општине Лазаревац разговарао о изградњи постројења за прочишћавање отпадних вода и 75 километара канализационе мреже.

Момировић је казао да се у Србији деценијама отпадне воде избацују у природу што, како је указао, представља потенцијалну еколошку бомбу.

"Све отпадне воде избацујемо у природу, а онда из природе узимамо пијаћу воду јер сматрамо да природа има снагу да пречисти све отпадне воде, а то у условима велике потрошње ствара проблем за нас и будуће генерације", рекао је Момировић.

Нагласио је да је на иницијативу председника Србије Александра Вучића, влада решена да у наредних пет година потпуно промени комуналну инфраструктуру Србије и да буде значајно чистија.

Министар је рекао да је планирана изградња два постројења за прераду отпадних вода и додао да је вредност те инвестиције 40 милиона евра.

Тиме ће, како је истакао, бити решен проблем Лазаревца, месних заједница Бели поток, Бранко Радичевић и Момчило Павловић.

Додао је да тај пројекат финансира влада Србије са кинеским партнерима.

"То је пројекат који можда није видљив као путеви, али је са стратешког аспекта много важнији. Остављамо Лазаревац чистијим, а пречишћене воде пуштамо у природу", рекао је Момировић.

Додао је да се на састанку разговарало и о одржавању путева у општини Лазаревац, који су у надлежности "Путева Србије", али и о подршци општини у одржавању локалних путева.

Момировић је подсетио и да ће будући аутопут "Вожд Карађорђе" проћи кроз општину Лазаревац у дужини од 35 километара.

"Лазаревац ће тако практично постати део коридора Милош Велики, а и Коридора 10", рекао је министар.

Истакао је да је у условима пандемије држава одлучила да повећа инвестиције у инфраструктуру не само да би решила проблеме који постоје деценијама, већ и да би, како каже, сачувала макроекономска стабилност и све што је постигнуто претходних година у погледу раста економског стандарда грађана и подизања капацитета земље.

Председник општине Лазаревац Бојан Стевић је рекао да је с министром Момировићем разговарао о учешћу општине у пројекту "Зелена Србија" и додао да је та општина аплицирала са неколико пројеката међу којима су изградња два постројења за прераду отпадних вода, 75 километара канализационе мреже уз девет километара главног фекалног колектора који пролази кроз централно градско језгро.

"Захваљуљући политици Владе Србије и ресорног министарства, у ова тешка времена држава је успела да обезбеди новац за овако значајан пројекат", рекао је Стевић.

Додао је да ће општина у наредних 15 дана расписати јавну набавку за грађевјнску дозволу и извођење радова на пројекту изградње кружног тока и пешачко-бициклистичке пасареле на језеру Очага.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести