Момировић: Ванси ће аеродром учинити ваздушним центром Југоисточне Европе

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је данас радове на модернизацији и изградњи Аеродрома "Никола Тесла" и изјавио да је уверен да ће француски концесионар "Ванси" својим улагањима, београдски аеродром учинити централним ваздушним чвором Југоисточне Европе.
momirovic
Фото: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Момировић је подсетио да је "Ванси" најавио да ће у модернизацију аеродрома уложити 732 милиона евра, а да ће сви планирани радови бити готови у наредне три године.

"Радови на модернизацији аеродрома ме као члана Владе Србије испуњавају поносом, а они су резултат тријумфа политике која је вођена у претходном периоду и тријумфа председника Републике који је започео преговоре са Вансијем", рекао је Момировић новинарима на аеродрому.

Истиче да Влада Србије и француска компанија деле исту визију, а то је да београдски аеродром може да опслужи 15 милиона путника годишње.

Министар је истакао да ће и проблеми које је изазвала пандемија вируса корона остати иза нас и да ће се наставити развој ваздушног саобраћаја.

Фото: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Каже да ће држава пружити максималну подршку развоју авијације и аеродрома у наредном периоду, као и да концесионару "Вансију" такође стоји као подршка.

Апеловао је на руководство аеродрома да се и у наредном периоду, као и до сада, придржавају епидемиолошких мера, како би се сачували животи и здравље путника и запослених на аеродрому.

Генерални директор "Београдског аеродрома" Франсоа Беризо је рекао да су радови на модернизацији и изградњи аеродрома започели ове године и да се одвијају без већих застоја упркос кризи коју је изазвала пандемија.

Истакао је да улагања покривају све главне аспекте који ће проширити капацитет аеродрома, а под тим се, додаје, подразумева проширење терминала, изградња писте, паркинг места за ваздухоплове, паркинг места за аутомобиле, као и постројења која чувају животну средину.

Беризо каже да је део радова већ завршен, као што је, наводи, паркинг за аутомобиле.

Радови које су данас министар и руководство аеродрома обишли јесу они на проширењу терминала, а Беризо истиче да су они најзнацајнији јер ће донети додатне капацитете аеродрому.

Дужина тог објекта биће 400 метара, имаће осам нових излаза, додатни спрат за бољу услугу путника и као такав представља, каже Беризо, кључну тачку у целокупној модернизацији и проширењу.

Фото: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Најавио је да ће сви радови бити готови у наредне три године.

Беризо наводи да је ова здравствена криза утицала на пословање свих аеродрома у свету, па тако и на београдски, јер је изгубила велики део својих активности.

"Сваког дана чинимо све што можемо да умањимо последице кризе, али и упркос тим изазовима ми ни у једном моменту нисмо обуставили радове. Бићемо овде као концесионар 25 година и част нам је што смо партнери Владе Србије", нагласио је директор.

Презентацију о проширењу и изградњи радова показао је технички директор Београдског аеродрома Никола Брус.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести